Føljeton: En HMU-studerendes bekendelser #2

Er du nysgerrig på, hvordan det er at være studerende på vores Health Mentor Uddannelse? Følg med i vores blog-føljeton, hvor du får mulighed for at følge en studerende hver måned på tæt hold under hele uddannelsesforløbet.

Er din kost din daglige medicin?

Wow. Mit hoved er mættet med informationer, aha-oplevelser og tanker, jeg tager med mig til efterretning her efter uddannelsens første modul om kost of vitaminer.

Din kost er din daglige medicin. Du har sikkert hørt vendingen før, ikke?  Jeg har haft – og har måske stadig – et lidt ambivalent forhold til den sætning. For kan man virkelig spise sig rask?

Inden jeg startede på uddannelsen, følte jeg selv, at jeg havde rimelig godt styr på hvad jeg puttede i munden. Jeg gnavede mig dagligt gennem store portioner grøntsager, fik en god knytnæve protein som tilbehør og en eller anden form for lækker dyppelse. Min yndlingsdrink er (hold nu fast) vand og vitaminpillen tog jeg når jeg huskede det. Bevares, jeg fik da også en is i ny og næ, dyppede måske dagligt min ske i peanutbutterglasset og spiste et stykke mørkt eftermiddagschokolade. Den hurtige vil måske spotte mig til at leve efter 80/20 (sundt/usundt) reglen, hvilket har passet mig ganske fint.

Men jeg skrantede jo stadig lidt i ny og næ, døjede med den der hofte, de depressive tanker og den søde tand. Så hvis påstanden om, at man kan spise sig rask, skulle holde stik, hvad gjorde jeg så forkert?

Din krop er din bedste ven

Jeg har lært på første modul, at jeg ikke gør noget forkert. Alle mine symptomer er små beskeder og tilstandsrapporter fra min krop til mig selv om, hvordan den trives. Problemet med mig – og sikkert også mange andre – er, at jeg for længe siden stoppede med at lytte til min krop og dens behov.

Meget af det mad, jeg har spist indtil nu, har været påvirket af vaner, tankemønstre og følelser. Pludselig at skulle bryde med det og udfordre sig selv på en ny måde, har jeg oplevet, er noget af det sværeste. Korn, mælk og ikke-økologiske fødevarer har længe været en del af min kost uden at jeg har stillet spørgsmålstegn ved, om det var det, der fik min mave til at slå knuder, gav mig uren hud og gjorde mig sløv og ugidelig. Efter jeg har prøvet at skære det fra, har jeg tydeligt mærket at min krop opfører sig anderledes. Jeg er ikke sluppet for mine symptomer endnu, men jeg kan mærke, at det er rarere at være mig. At være i min krop.

Et indre symfoniorkester

Når det så er sagt, så var det en kæmpe øjenåbner for mig, at kosten ikke alene kan fylde vores indre energibæger op. Desværre forholder det sig sådan i dag, at vores omgivelser har ændret sig siden stenalderen, hvor vores jord var næringsrig og vi plukkede grønt fra haven. Vi mennesker fungerer dog stadig på samme måde. Men i dag spiser vi mad fyldt med tilsætningsstoffer, vi ikke aner hvordan udtales. Når klokken slår eftermiddag, dulmer vi os med kaffelatte, snacks og slik. Vi køber primært mad, der er pakket ind i plastik og vi fylder os med kemisk medicin, så snart vi skranter eller får en lille smule ondt i halsen. Vores krop er på konstant overbelastning og det kan vores fødevarer ikke alene rette op på. Derfor har vi brug for kosttilskud og vitaminer, der kan supplere kosten og hjælpe til at opbygge kroppen og forebygge sygdomme.

At få en forståelse for, hvad de enkelte fødevarer og vitaminer gør ved kroppen, sindet og hele ens indre flow er en unik viden, som jeg aldrig ville bytte for noget andet.

Nu skal jeg bare i gang med at lære at afkode de signaler min krop sender mig – uanset om de er fyldt med glæde, vitalitet og flow eller last, smerter og usikkerhed.

… og så selvfølgelig lære alle vitaminerne og deres egenskaber at kende og huske at tage dem. Lad os bare sige det sådan, at jeg ikke kommer til at kede mig.

Ting tager tid og ting sker, når det er deres tid til at ske.

Hvis du ikke kan vente til næste indlæg, kan du fordrive ventetiden med at tjekke uddannelsen ud lige her.

Gode tanker og varme kram,

Michelle Faust Berthels

MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I

Efterlad en kommentar

FIND OS PÅ