Kæmper du med den ”tavse lidelse”?

Omkring 15 %* af de danske kvinder i den fødedygtige alder gør og måske er det en du har nær, der lige nu kæmpe med denne ubalance i kroppen.

Kæmper du med den ”tavse lidelse”, så er du ikke den eneste, den er en af de mest almindelige hormonelle forstyrrelser hos kvinder. Lidelsen er til stor gene for mange, da den, udover at være tæt forbundet med infertilitet, fører mange fysiske symptomer og problemer med sig.

Flere og flere kvinder bliver opmærksomme på denne lidelse, selvom det har været en relativt underdiagnosticeret tilstand i lang tid. Den gode nyhed er, at der er mange naturlige måder at støtte kroppen på.

Vi skal have et nærmere kig på kroppens hormonbalance, for det er der, der er noget at gøre. Den ”tavse lidelse” sker, når æggestokkene danner det, der kaldes “funktionelle æggestokcyster”. Der dannes en hinde på overfladen af en æggestok omkring et modent æg. Normalt forsvinder hinden, når ægget er frigivet. Men hvis ægget ikke frigives, eller hinden lukkes rundt om ægget og fyldes med væske, bliver det en funktionel cyste. Udtrykket “polycystic” betyder bogstaveligt, at en kvindes æggestokke har flere små cyster på sig.

Normalt frigiver æggestokkene en lille mængde mandlige kønshormoner (kaldet androgener), men hos kvinder med den “tavse lidelse” begynder æggestokkene at danne lidt flere androgener.

Almindelige symptomer på den “tavse lidelse”:

 • Uregelmæssige eller manglende menstruationer
 • Vægtøgning og / eller problemer med at tabe sig
 • Akne
 • Insulinresistens (relateret til en øget risiko for diabetes)
 • Høje mandlige hormonniveauer, især testosteron
 • Overdreven hårvækst f.eks. i ansigt og underliv
 • Mørke hår på ‘mande steder’
 • Tyndt hår
 • Træthed
 • Ændringer i humør
 • Lav sexlyst

Den tavse lidelse er komplekst, men der findes naturlige løsninger. 

Alle kroppe er forskellige. Og derfor vil alle PCOS lidelser ikke udspille sig på samme måde. Derfor er løsningen selvsagt ikke den samme for alle. Jeg vil komme med mine bedste råd til, hvor du kan starte – og derefter anbefale at du regulere ud fra, hvad der virker for dig og din krop.

Giv din kost en make-over

Et godt sted at starte er med kosten. Den er ikke alt, men den ligger fundamentet for, hvordan din krop har det. Jeg vil anbefale, at du starter med at have fokus på at få en antiinflammatorisk kost. En kost med højt fedtindhold og lavt kulhydratindhold har i flere undersøgelser vist sig at kunne være med til at reducere nogle af de metaboliske symptomer, der kommer i forbindelse med den “tavse lidelse”, og det kan resultere i vægttab.

Naturligt antiinflammatoriske fødevarer inkluderer grøntsager, frugt, græsfodret/græsopdrættet kød, vildfanget fisk, nødder/frø (som chiafrø, hørfrø, hampefrø, mandler og valnødder) og uraffinerede olier/fedtstoffer (herunder kokosnøddeolie, olivenolie og avocado).

Få nok søvn

Søvn er afgørende for cellegenerering, hormonproduktionen, stresskontrol og endda vægtstyring. Faktisk har nogle undersøgelser vist, at søvnmangel kan have de samme negative virkninger på sundhed og hormoner, som mangel på aktivitet og en dårlig kost kan. Forsøg at komme i seng og stå op på samme tidspunkt hver dag og få gerne 8 timers søvn hver dag. På den måde skaber du et roligt søvnmønster.

Træning der passer til dig

Den ”tavse lidelse” udspringer ofte fra i en hormonel ubalance. Når kroppen har tendens til at udvikle hormonelle ubalancer, er det vigtigt at huske på, at der er en fin linje mellem for lidt aktivitet og for meget aktivitet. Generelt er kvinders kroppe mere modtagelige for hormonelle forandringer, især når motion øges ud over et sundt niveau.

Der er dog mange fordele ved træning. Mens personer med polycystisk ovariesyndrom muligvis ikke er i stand til at tabe sig gennem træning så let som andre, er der bevis for, at uanset hvilken type træning du vælger, så kan træning være med til at forbedre både fertilitetsmarkører, insulinresistens, inflammation og vægt.

Få mere D-vitamin

D-vitamin er med til at støtte kroppens modstandsdygtighed. Ved at tilføje ekstra d-vitamin dagligt kan det have en positiv effekt på din fertilitet, vægttab og general hormonbalance.

27

På mit 1:1 forløb skræddersyer jeg forløbet præcis til dig.

Du får 1:1 sessioner, fri e-mails korrespondance og homøopatisk ampulkur til hele perioden.

🧡 Et forløb der på bedste vis hjælper dig med at finde de underliggende ubalancer i din krop, som gør dig energiforladt, drænet og giver dig alt for mange humørsvingninger, følelsen af tristhed og dvaskhed.

Du bliver kærligt guidet til at identificere de ubalancer, du har på celleplan, som kan være årsagen til, at du føler, du har et forvirret hormonsystem. Du vil desuden få vejledning til, hvordan du implementerer biologiske tiltag, som vil hjælpe dig til at rette op og få dig tilbage i balance.

Har du en stor drøm om at blive gravid? – og give din krop de bedste forudsætninger for en sund graviditet?

🌿 Så tilmeld dig idag og spar 42%. 

Udløber fredag d. 6 Oktober.

nyhedsbrev sign up hormonterapeut hhu

📞 Er du i tvivl om hvad det rigtige er for dig? Så book en afklarede session direkte i min kalender og få min kyndige hjælp i 15 min! Det koster intet og vil kun være en hjælp på din vej!

2

Kærligst Chloe Floor Oliva

Har du spørgsmål, så skriv endelig til mig på: chloe@currame.com

Følg gerne med på min Instagram, hvor jeg dagligt ligge inspirerende opskrifter og hormontips op. Find mig her.

 


Screenshot 2022-11-06 at 23.32.23

Screenshot 2023-06-11 at 21.24.23

MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I

Efterlad en kommentar

FIND OS PÅ