MODUL 5 HEALTH MENTOR UDDANNELSEN: KROPPENS BIOKEMI – Verena #6
Første modul efter en lang sommerferie.
Det var virkelig en sommerferie, som var tiltrængt for mit vedkommende. Jeg synes jeg havde været ret presset op til ferien med at jonglere lektier, opgaver, klienter, mit arbejde og familien. Modul 4 havde også været mere ”tungt”/teoretisk, hvor de foregående moduler, havde været mere praktiske. I ferien levede jeg ikke helt efter Currame kost, så både psykisk og fysisk havde jeg lidt nedtur. Dette resulterede i lidt sort syn og at jeg havde ondt af mig selv. Jeg blev i tvivl om, om det nu også var det rette jeg havde kastet mig ud. Det viser bare ret tydeligt, hvor vigtigt det er, at jeg som den bevægelige type (se beskrivelsen af de forskellige personlighedstyper beskrevet under modul 3) husker mine pauser i hverdagen.
Når jeg virkelig er fordybet i noget, så glemmer jeg både at spise, drikke og holde pauser og til sidst brænder jeg bare sammen. Jeg skal helt klart arbejde meget med egenomsorg fremadrettet. Jeg sluttede dog ferien af med, at lave et leverflush og var tilbage på rette spor. Det gav fornyet energi. Da jeg mødtes med mine medstuderende var alt glemt igen og jeg elsker den her uddannelse. Min kæreste sagde til mig forleden: ”Jeg beundrer dig for, at du kan fordybe dig så meget i noget”.
Modul 5 var her vi for første gang mødte den læge, der er tilknyttet uddannelsen: Dr. Allan Fjelstrup. Det var det fedeste, at vi alle kunne stille de spørgsmål vi havde om vores egne og vores klienters sygdomme. Vi kom vidt omkring, men hovedbudskabet var: UANSET HVILKEN SYGDOM MAN HAR, SÅ SKYLDES DEN SOM OFTEST ET MANGEL PÅ CELLENIVEAU (mangel på vitaminer, mineraler m.m. pga. for dårlig kost). Dr. Allan Fjelstrup kom kort ind på laboratorietester, som vi lærer mere om på modul 8. Laboratorietests kan vise, hvilke ”systemer” i kroppen, der er ”gået i stå”. Jeg har selv fået lavet en organic test og den viste, at min energiproduktion kører alt for langsomt. Det forklarer så meget godt, hvorfor mit energiniveau ligger lavt. Det tager tid, at bygge op igen og det er det jeg gør med kosten, kosttilskud og ampulkur.
Allan fortalte også, hvordan kemi fra vores omgivelser påvirker vores krop, så ud over ovenstående, er jeg blevet mere opmærksom på, at købe flere miljøvenlige produkter til husholdningen. F.eks har undersøgelser vist, at demente/ alzheimer patienter har meget aluminium ophobet i kroppen, så alt det sølvpapir vi før brugte til madpakkerne, er skiftet ud med mellemlægspapir og Beewax. Primært handlede modul 5 dog om tarmen/fordøjelsen:
TARMEN/FORDØJELSEN:
Der er ca. mellem 1.5 til 2 kg bakterier i din tarm. Bakterierne hjælper bla. med at nedbryde/fordøje vores mad. Men tarmen er involveret i rigtig mange af kroppens funktioner: Hormonbalancen, immunforsvaret, vitaminforsyningen, neurokemien i hjernen, blodsukkerbalancen. Tarmens slimhinde har en stor overflade, og kan sammenlignes med det hud du har på kroppen. I tarmen sidder også din ”følemave”. Der er en direkte forbindelse fra tarmen op til hjernen via vagusnerven. En dårlig fordøjelse kan derfor påvirke dit humør til det værre. Mange lidelser har deres udspring i en dårlig fungerende tarm (bla. diabetes, Parkinson, overvægt, angst, depression, psoriasis, migræne, ADHD). Mennesker født ved kejsersnit, har især brug for tarmstøtte, da de ikke har fået mors tarmflora ved fødslen. Mangler man sin blindtarm er det også vigtigt at tilføje probiotika. Problemer i tarmen kan også skyldes intolerancer. Prøv at udelukke en bestem fødevare i noget tid og se om det hjælper. F.eks korn, mælk. Lev efter Currame kosten i noget tid og prøv så at indføre fødevaren igen. Ofte kan man så tåle det igen i mindre mængder. Hvis dine tarme ikke fungerer optimalt, kan du ikke optage den næring du har brug for, fra din mad og dine kosttilskud. Uden god næring svækkes dit immunforsvar og det kan forårsage kronisk sygdom/autoimmun sygdom, som f.eks gigt. Derudover daler dit energiniveau. Lider du af en autoimmun sygdom, er du ofte syg (svækket immunforsvar), eller er dit nervesystem påvirket (angst, stress, depression), så skal du altid tænke på, at støtte din tarmflora. Det meste af vores lykkehormon serotonin dannes f.eks i tarmen.
Sådan støtter du din fordøjelse:
- Den korte version er, at du skal spise: Grøntsager (500g – 1 kg), kød (på nær svin), nødder, frugt, olier og vand. Køb så vidt muligt økologisk, for at undgå så mange giftstoffer som muligt. Du skal undgå: Sukker, korn (her tæller kartofler, ris, pasta med), mejeriprodukter og svinekød.
- Ved en fjernet galdeblære, kan du bruge fordøjelsesenzymer der kan hjælpe med at fordøje fedt
- Bevægelse
- Pebermynte kan hjælpe mod smerterne ved forstoppelse
- Zoneterapi
- Organmassage
- Masser af væske
- Homøopatisk ampulkur (naturmedicin)
- Få masser af fibre fra frugt og grønt. De gode tarmbakterier lever af grøntsagsfibre. Undersøgelser har vist, at vegetarer og veganere har flere sunde tarmbakterier end folk der spiser meget kød. http://denplantebaseredesygeplejerske.com/tarmbakterier-og-hjertet/?fbclid=IwAR3LYTcuIoAh_hTuOz_DVmBu2qMws87axO9RFrzN9_ScuRWeu8IM2Fb_I5Y
- Præbiotiske fødevarer, er de fødevarer, som de gode bakterier gerne vil have og fremmer væksten af disse. Det er bla.: jordskokker, asparges, rodfrugter, porrer, artiskok, pastinak, løg, hvidløg, rodfrugter. Fermenteret grønt som kombucha, sur kål og syrnede produkter som kefir.
- Den klamme blanding er god til både forstoppelse og diarre:
1 tsk hørfrø
1 tk HUSK (loppefrøskaller)
½ tsk bukkehornsfrø
Overhæld blanding med varmt vand, så det lige dækker og tilsæt koldt vand, til blanding har en konsistens der kan drikkes, Denne gelagtige slim opsuger affaldsstoffer i tyktarmen og sætter gang i tarmsystemet.
- Papaja, mango, ingefær, gurkemeje, kanel og L-glutamin.
- Støt op med probiotika. Antibiotika smadrer din tarmflora, så efter en antibiotika kur, er det endnu mere vigtigt at støtte op med probiotika.
- Lav f.eks denne smoothie (Kilde: Bedre Livsstil, ”smoothie til at lindre og helbrede tarme):
1 ½ dl mandelmælk/hørfrømælk
½ dl. mango
½ dl. papaja
¼ dl valnødder
1 cm frisk ingefær
1 cm. Frisk gurkemeje
½ tsk kanel
1 spsk. Chiafrø
1 spsk hørfrø
1 Spsk L- Glutamin
¼ probiotisk pulver
Dette skal du undgå:
Bakteriebalancen i tarmen ødelægges af : Korn (pasta, hvidt, brød, hvede, rug, ris), sukker, syre fra usund mad, kemisk medicin. I forhold til korn, hjælper det ikke, kun at undgå gluten, da det ikke er gluten, som er problemet, men lektiner der er i korn. Lektiner i korn, kan gøre din tarm utæt (også kaldet leaky gut). Når ufordøjet føde kan vandre ud i blodbanerne, reagerer dit immunforsvar med at angribe det. Kroppen danner betændelse/inflammation og dette kan føre til autoimmune sygdomme (kroppen angriber sig selv). Jeg lider selv af psoriasis, hvilket meget nemt kan være startet i tarmen. De dårlige tarmbakterier lever af sukker, pasta, kartofler, rug, hvede og mælk. Du får derfor overvejende en dårlig tarmflora af disse fødevarer. Ligeledes giver mangel på sundt fedt og fibre en dårlig tarmflora. Skær ned på kød, da kød og æg indeholder meget arachidonsyre, som kan give betændelse/ gigt og skru op for grønt. Undgå stress, brug tid på at spise.
Kilder/ inspirration til yderligere læsning:
- ”Tarme i topform”, Irene Bøndum (bog)
- Facebook: ”Den plantebaserede sygeplejerske” (masser af gode artikler der henviser til forskning/undersøgelser)
- ”Tarme med charme”, Giulia Enders
- ”Sundheden sidder i tarmen” artikel af Anette Harbech Olesen fra Mad for livet
Læs mere om Health Mentor uddannelsen her!
MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I
Spørgsmål om Health Mentor Uddannelsen
Blåbær-shake
Tebirkes uden korn
Sund sellerijuice
Chloe’s bananbrød
Blå kirsebæris uden mælk
Kornfrie tacos med fyld
Marcipantrøfler med mørk chokolade
Choko-dadel kugler med et hint af espresso
Ny underviser på Health Mentor Uddannelsen
Health Mentor, Health Mentor Uddannelsen, HMU, hmu 5, hmu modul 5, modul 5 hmu