Artikel i Fit Living om overgangsalder
Kan man lette overgangsalderen med kosttilskud, homøopati og en kost, der udelukker bestemte fødevarer?
Det har ALT for damerne/Fit Living journalist Marie-Louise Truelsen testet i det nye nummer af FIT Living. Chloe har igennem knapt seks måneder guidet Marie-Louise ved hjælp af tests og samtaler, og resultatet af deres anstrengelser finder du i bladet. 🥦💪🏼
Skønne Marie-Louise et 6 måneders forløb hos mig og og vi havde første session d. 1. juli.
Da jeg mødte Marie-Louise første gang følte hun generelt, at hun havde det meget godt og trænede flere gange om ugen. Men det seneste års tid var hun begyndt at opleve tegn på overgangsalder med forstyrret søvn og led, der brokkede sig en del.
Hun oplevede hedeture, migræne og havde ondt i sin arm og led.
Marie-Louises forløb
Hun startede med at få taget en organix test, som tester på det funktionelle i kroppen, altså på hvordan kroppen har det på celleplan. Ved hjælp af testen får vi lov til at få et indblik i, hvordan blandt andet leveren, tarmen, kulhydratstofskiftet, fedtstofskiftet og energistofskiftet har det. Ud fra testen får vi svar på, hvordan Marie-Louises krop helt grundlæggende har det på indersiden.
Derudover valgte vi at tage en DUTCH-test også. Det er en hormonanalyse, som tester på steroidhormonerne i kroppen. Sådan kan vi få et fuldt billede af blandt andet niveauerne af østrogen, progesteron, testosteron og binyrehormonerne – altså vores stresshormoner, og vores søvnhormon.
Første step på vejen
Det var tydeligt ud fra Marie-Louises journal, som hun havde besvaret forud for forløbet, at hendes krop var inflammeret. Derfor var første step at inspirere til justeringer i kosten. Det vigtigste var, at hun havde fokus på ordet erstatning.
Marie-Louise levede generelt sundt. Alligevel var der nogle justeringer der skulle til. Vi snakkede derfor om korn og komælks påvirkning på led og bindevæv, og hvordan sukker kan være med til at påvirke kroppen, så man oplever hedeture.
Derfor justerede vi hendes morgenmad, som ofte bestod af skyr og banan. Det var vigtigt, at Marie-Louise sørgede for at starte dagen med protein, grønt og fedt, så dagen startes op på en god måde med fødevarer, kroppen er opbygget af, og ikke noget som sætter blodsukkeret for meget i gang.
Hun var total klar til at gå all-in – på trods af ferietid.
Gennemgang af test
Når man får gennemgået de funktionelle tester, kan man få en følelse af, at jeg kan lyne ned for huden og kigge ind under, og derfor kan se ting, som man måske ikke altid fortæller andre om, ting som man kun selv ved. Jeg får mulighed for at se, hvordan kroppen har det på celleplan og derved hvordan man har det i sin krop, hvordan man har det med selv, og jeg får et indblik i klientens tankemønster.
Anden gang vi sås, gennemgik vi testerne. Jeg fik et hurtigt billede af, at der var behov for støtte til kulhydratstofskiftet, energistofskiftet, b-vitaminerne, lidt stress, og der var behov for støtte til leveren og tarmen.
Når jeg gennemgår sådan en test sammen med min klient kan det godt føles som mange ting, da organix testen viser 46 markører i kroppen. Det kan føles overvældende, men ofte ved man det hele på forhånd, men nu bliver det bare bedre belyst, og derved har vi en handlingsplan.
DUTCH-testen viste, at Marie-Louise som forventet var gået i overgangsalderen og havde lave niveauer af østrogen, progesteron og testosteron. Hendes lever håndterede hormonerne meget fint, men der var tendens til binyretræthed. Alt i alt fik vi svar på, hvor Marie-Louises ubalancer lå, og derved også hvordan vi kunne vende bøtten igen.
Marie-Louise fik også en homøopatisk ampulkur. Ved hjælp af den kunne vi sætte fokus på lever, nyrer, energistofskifte, stofskifte, æggestokke, kredsløb, immunforsvar og bindevæv samt på slimhinder og energi osv.
Overblik over forløbet
Når jeg tager imod klienter i et forløb, starter jeg et sted og bygger videre derfra. Det er vigtigt at følge udviklingen undervejs og se om kroppen responderer korrekt og give kroppen tid. Der vil være livsstilsændringer, og derfor kan det være vigtigt at tage en ting af gangen.
Erstatning: Prøv at bytte dit normale pasta ud med linse/ærte pasta.
Vi ses hver måned, og derfor kan jeg, hver gang vi ses, opstarte næste niveau af behandlingen.
God ide: Start dagen med et stort glas vand med saften fra en halv økologisk citron i.
Hver gang vi ses, trækker jeg altid testerne med ind over. Der vil være ting klienten ikke kan huske, der vil være ting, der opstår i kroppen, hvor forståelsen kan hentes igennem laboratorie testerne.
Skal overgangsalderen være hård?
Når vi går i overgangsalderen, så er det jo som ordet fortæller: en overgang.
I vores normale menstruationscyklus oplever vi hver måned en forhøjning af både østrogen og progesteron. Hormoner går altså op og ned. Det er med til at gøre os kvinder mere ekstroverte, kreative og har lyst til at erobre verden omkring ægløsning,
Når vi har menstruation er energien mere indadvendt, vi ofte mere introverte og har behov for mere ro. Det er b.la. grundet det store fald af progesteron og østrogen der sker omkring starten af menstruationen påbegyndelse.
Det er en del af at være kvinde..
Men det er ikke natuligt, at vi oplever store udsving omkring ægløsning og menstruation, som smerter, PMS, ømme bryster osv.
Det, der sker ved ægløsning, er, at corpus luteum/det gule legeme slipper. Så når vi har en ægløsning er ægget pakket ind i legemet, det sprænger og derved bliver progesteron skabt, og det hjælper os med at fortykke slimhinden i vores livmoder. Hvis vi ikke bliver gravide, så vil vi på et tidspunkt frigive slimhinden og vi får menstruation. Og derved oplever vi et dyk i progesteron og østrogen.
Progesteron: Ha’ det godt hormonet (styrker bl.a. slimhinder).
Østrogen: Kvindehormoner (giver bl.a. kvindelig former).
Hvad sker der så i overgangsalderen?
Hvis vi kigger på overgangsalderen, så er det normalt, at der opleves en ændring i livet. Ligesom når man tager en beslutning om man ikke at skulle have flere børn, det er også en overgang i livet. Og når vi beslutter, at vi skal have en baby. Eller bliver gravid. Eller føde. Eller amme. Det er perioder i livet, hvor hormonsystemet spiller meget ind. Det er forandringer og overgange.
”Vores hormonsystem manifesteres i vores følelser, og vores følelser manifesteres i vores hormonsystem”
Så skal en overgangsalder være hård? Nej, det skal den ikke. Men det er naturligt, at du vil opleve en overgang. Det vil sige, at noget er anderledes. Du mærker ting anderledes. Du skulle meget gerne mærke, at du bliver mere steady, der er mere ro på, for du oplever ikke dyk og stigninger på samme måde mere i din progesteron og østrogen niveauer.
Symptomer på lav østrogen:
Dårligt humør, vaginal tørhed, lav libido, hukommelsestab, hjernetåge, hedeture, nattesved, ledsmerter, infertilitet, knogletab, ledsmerter, tynd hud samt forøgede rynker/tab af kollagen. NB: henvisningstegn
Symptomer på forhøjet østrogen:
PMS/PMDD (Præmenstruel dysforisk lidelse), humørsvingninger, kraftig blødning, kramper, fibromyom, celleforandring, vægtforøgelse, vandretention og fibrocystiske bryster, hævede eller ømme bryster. NB: henvisningstegn
Symptomer på lav progesteron:
PMS/PMDD, vaginal tørhed, søvnløshed, infertilitet, lavt humør, vandretention og lav libido. NB: henvisningstegn
Hvad sker der i kroppen ved menopause?
Når vi stopper med at menstruere og ikke har en ægløsning, så skal binyrerne generelt tage over. De står for 50 hormoner i kroppen og kan lave alle stress-hormonerne og derudover østrogen, testosteron og progesteron.
I vores æggestokke, i fedtvæv og bryster danner vi østrogen. Binyrerne skal tage over for at lave progesteronen, og går vi 100 år tilbage, så var kvinden i hjemmet og stod for det. I dag kan vi møder vi en kvinde som både står for hjemmet, børn og et +37 timers arbejde. Det vil sige, vi lever i et samfund, hvor vi bliver eksponeret for mange affaldsstoffer, mange toxiner så leveren bliver presset og vi oplever enorm stress påvirkning.
Har du en lever der halter?
Tegn: rynker mellem øjnene, mørke render under øjnene, hovedpine.
Lad os kigge på dine steroidhormoner
Nogle af dine moderhormoner til bl.a. stress hormoner og kønsorganshormoner er progesteron og DHEA. Det er hormoner, der dannes af kolesterol (fedt) og kan omdanne sig til andre hormoner i din krop.
Sidst i hierarkiet ligger østrogen og cortisol.
Her kan vi måske finde et af svarene på, hvorfor 75 % af kvinder i eller på vej i overgangsalderen oplever gener.
At leve i 2023 er anderledes end for 100 år siden. Og det gør, at du er meget mere stresset og håndterer en masse ting hele tiden. Det gør din krop ofte har mere ‘behov’ for cortisol. Din krop sikrer din overlevelse, og derfor omdannes for meget hormon til stress hormon.
Mange har binyrer som ydre over evne, hele tiden..
Nogle af grundende til at vi oplever gener omkring overgangsalderen:
- Stress
- Lever belastning
- Toxiner og affaldsstoffer
- For lidt progesteron i kroppen
- For lidt fedt eller for dårlig kvalitet af fedt i kroppen
Tilbage til Marie-Louise
Marie Louise har arbejdet med sin krop og opbygget sig selv indefra og ud. Vi har via organix testen fået svar på, hvordan hun har det på celleplan, og hvordan hendes hormonniveauer ser ud. Vi har været inde og opbygge og skabe fornyelse.
Hun har haft fokus på en masse grøntsager og især det i den grønne afdeling. Hun har været opmærksom på gode fedtstoffer, gode proteinkilder, taget kosttilskud og fået homøopatisk ampulkur, som er med til aktivere kroppens indre processer.
Ret hurtigt mærkede hun, at hedeturene var væk og hun vågnede ikke om natten med ondt i armen. Hun fik det generelt meget bedre og blev klar over gennem forløbet, hvad hendes krop har godt af at spise og hvad den ikke ønsker.
Noget, der også skete, var, at fedtet rokerede rundt på hendes krop.
Har du lyst til at læse om Marie-Louise kan du finde en artikel herom i Fit Living januar 2023.
Det har været en fantastisk rejse. Marie-Louise er en skøn kvinde og vi nåede i land med hendes ønske for forløbet.
Hvad så nu?
Marie-Louise har fundet løsningerne, hun har redskaberne, og det ønsker jeg hende held og lykke med. Nu er det tid til at finde hendes balance i sin nye levevej og passe godt på kroppen resten af livet.
Marie-Louise og jeg talte flere gange om, hvordan det her er investering i det sidste lange kapitel af livet.
Har du lyst til booke et forløb som Marie-Louise, så klik lige her.
MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I
Friederichs karry omelet
10 års jubilæum
Certificering på Health Mentor Uddannelsen
En Health Mentors beretning
Spidskålssalat, Grønlinsesalat og Kikærtesalat
Health Mentor Uddannelsen og hvad den har gjort for mig
Bagt blomkål
Juleopskrift – Pecan Nougat
Sig farvel til Appelsinhud! – kan man det?
Lækker og nem mango-bowl
alt for damerne, artikel, fit living, hedetur, overgangsalder, overgangsalder gener, Østrogen, Stress