FØLJETON: EN HMU-STUDERENDES BEKENDELSER #8

Er du nysgerrig på, hvordan det er at være studerende på vores Health Mentor Uddannelse? Følg med i vores blog-føljeton, hvor du får mulighed for at følge en studerende hver måned på tæt hold under hele uddannelsesforløbet.

Modul 7: Endokrinologi

På dette modul fik vi undervisning i det endokrine system, kroppens 100 forskellige hormoner, kroppens feedback-systemer og hvordan man analyserer og behandler hormonubalancer. 

Hormoner anno 2018

Hormoner har indtil for nyligt haft et lidt dårligt ry. De har ofte været set skyldige i at levere en sur og træt hustru, en hysterisk kæreste eller en PMS-ramt veninde. Mange mænd føler måske, at de skal træde ekstra varsomt i dagene op til kvinders menstruation. Og selvom der i mange tilfælde er noget om snakken, så har hormoner altså ikke kun dårlig indflydelse på os. Et balanceret hormonsystem kan nemlig gøre op med de negative mærkater, som hormoner har fået smidt efter sig gennem tiden.

Der findes over 100 hormoner i vores krop og sætter vi dem under luppen, er det som et stort og komplekst symfoniorkester, hvor hvert instrument har sin rolle i at få musikken til at spille – og få kroppen til at fungere optimalt. Hormoner styrer vores appetit, humør, energiproduktion, evnen til at handle og meget mere. Så langt var jeg egentlig med. Men hvad jeg ikke vidste var, at det er meget mere komplekst end som så.

Når der går kuk i hormonsystemet

Alle hormoner er en del af det, der kaldes det endokrine system, som gør kroppens celler og organer i stand til at kommunikere med hinanden via hormonerne. Hormoner er stoffer, som kirtelcellerne udskiller i blodbanen. Blodet cirkulerer rundt i kroppen og leverer beskeder til de  forskellige celler og organer, der skal i arbejde. De mange hormoner har hver deres funktion og for meget eller for lidt af et enkelt hormon kan give ubalance i systemet. Det er eksempelvis det, du oplever, når du er stresset. 

Da jeg gik ned med stress kendte jeg slet ikke til hormonsystemet, hvordan det fungerede og at man egentlig selv havde ret stor indflydelse på, at holde spillerne i skak. I stedet bebrejdede jeg mig selv og lod mine frustrationer gå ud over andre. Min stolthed kom i vejen for mit eget helbred, men da jeg til sidst ikke selv kunne styre det længere, overgav jeg mig til en psykolog. Tre-fire samtaler og så mente jeg, at det var fikset. Det er bare ikke altid nok at snakke om tingene, hvis dit indre bæger er på randen til at være tomt. Så kan man snakke nok så meget, men hvis der ikke er noget at give af til sig selv, så er der heller ikke noget at give af til andre. Sådan fortsætter den onde spiral.    

Jeg ville ønske, at jeg dengang vidste, at der var andre måder at tackle sådan en situation på. At man ved hjælp af kost, kosttilskud, bevægelse, homøopati, masser af ro og en god portion tillid til sit eget hylster, ville kunne slippe af med de ubehagelige symptomer, som eksempelvis stress kan føre med sig.

Kroppen er så absurd klog og jeg kan mærke, at jo længere jeg kommer på uddannelsen, jo mere tror jeg på, at vi ikke kun behøver at stile frem for at lære nyt – men at de svar vi har brug for oftest er lige foran os og måske endda i egen krop.

Hvis du ikke kan vente til næste indlæg, kan du fordrive ventetiden med at tjekke uddannelsen ud lige her.

 

Alt godt,

Michelle Berthels

 

Health mentor modul 8

MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I

Efterlad en kommentar





FIND OS PÅ