Stress – hvordan tærer det på din krop?

Er du ramt af stress?

Stress har fået en negativ klang i vores tid, men stress i sig selv, er faktisk ikke så slemt endda. Uden stress ville vi som mennesker ikke være motiverede til at beskytte os selv og præstere, når det gælder. Det der er det farlige, er kronisk stress. Men hvordan skelner man mellem god stress og kronisk stress? 


I vores fortid var stress vigtig for vores overlevelse. Stress frembringer det, vi kalder kæmp-eller-flygt-instinktet. Det sker, når vi på den ene eller den anden måde bliver truet eller sat i en presset situation. Det gør kroppen klar til enten at kæmpe eller flygte. Når vi er i denne position, oversvømmer adrenalin og kortisol kroppen.

Blodtryk, hjerterytme og vejrtrækning stiger. Glukose bliver trukket ud i blodbanen som en hurtig kilde til energi. Blodgennemstrømningen til huden formindskes. Fordøjelses-, vækst-, reproduktions- og immunsystemfunktioner undertrykkes eller sættes på pause.

Kender du til det i din dagligdag?

I vores fortid ville vi handle hurtigt på situationen, som presser os og komme ud af den hurtigst muligt. Enten ville vi kæmpe eller flygte, og så ville det være overstået. Derefter ville vi kunne falde til ro ved at trække vejret normalt, slappe af i kroppen og omgive os med vores familie og nærmeste.

Problemet i dag er, at vi ikke har mulighed for at gennemgå denne række af stressniveauer. Vi kommer aldrig helt op hvor alt står på spil, hvor vi enten skal kæmpe eller flygte, men vi kommer heller aldrig helt ned, hvor vi kan slappe helt af igen. I stedet for, er vi fanget i en konstant middel stresssituation uden nogen reel ende i sigte. Mange af os sørger ikke for at komme helt ned i et stressfrit stadie. Vi stopper ikke op og genovervejer vores prioriteter i livet.

Men hvad gør kronisk stress ved dig og dit liv?

 1. Det forvirrer din hjerne
  Du tror måske, at man arbejder bedst under konstant pres. Men undersøgelser viser, at kronisk stress påvirker din evne til at koncentrere dig og handle effektivt. Kronisk stress forværrer hukommelse og indlæring. Det dræber faktisk hjerneceller..
 2. Kronisk stress øger risikoen for hjerteanfald, hjertesygdomme og slagtilfælde
  Stress øger din hjerterytme og kraften af dit hjerteslag. Dette vil få dit blodtryk til at stige og kombinationen af dette og at kronisk stress bidrager til betændelse, kan øge risikoen for åreforkalkning.
 3. Kronisk stress forværre dit immunsystem
  Når kroppen er i en stresset position, er bekæmpelse af infektion ikke ligefrem dens primære bekymring. Dette er et problem, hvis kroppen er i en kronisk stresstilstand. Folk er meget mere modtagelige for infektioner og oplever mere alvorlige symptomer, når de rammes af forkølelse eller influenza, hvis de samtidig er stressede.
 4. Kronisk stress bidrager til rynker
  Den manglende blodgennemstrømning til huden vil gennem længere tid bidrage til, at din hud ser ældre ud. Derudover dræber kronisk stress som sagt hjerneceller, og det vil bidrage til aldring af din hjerne.
 5. Kronisk stress bidrager til fedme og fordøjelsesforstyrrelser
  Da fordøjelsen også er slået ned under stressresponsen, kan kronisk stress bidrage til en række fordøjelsesforstyrrelser. Oppustet mave, kramper, forstoppelse og diarré er almindelige symptomer på kronisk stress. Kortisol bidrager til ophobning af farligt mavefedt og øger trangen til at spise fedt, salt og sukker.
 6. Kronisk stress forværre dit humør
  Konstant stress kan påvirke dine søvnmønstre og gøre dig irritabel, træt og ude af stand til at koncentrere dig. Depression er en almindelig reaktion på kronisk stress. Alle disse ting kan nedjustere din livskvalitet og påvirke dine forhold til andre.
 7. Stress påvirker din sexlyst og fertilitet
  Kronisk stress reducerer seksuelt ønske hos kvinder og kan bidrage til erektil dysfunktion hos mænd.
 8. Kronisk stress kan føre til binyretræthed
  Binyretræthed er en tilstand, hvor din krop og binyrerne ikke kan holde trit med den enorme mængde daglige stress, som mange mennesker oplever. Bliv klogere her.

Hvad kan man gøre, for at mindske stress?

 • Prioriter søvn.
  Gør det til en vane at gå i seng før kl. 22.00. Sæt din telefon på flytilstand eller på ”forstyr ikke”, så du ikke bliver distraheret.
 • Træk vejret langsomt og kontrolleret.
  Langsom, kontrolleret vejrtrækning beroliger hjernens ophidselsescenter, aktiverer det beroligende parasympatiske nervesystem med hvile og fordøjelse og sender beskeden til dit sind og krop om, at alt går godt.
 • Bevæg dig mere.
  Start uanset hvor du er ift. aktivitetsniveau og opbyg derfra. Planlæg din træning, gør det til en del af din hverdag. Overvej yoga, qigong eller tai chi-klasser, personligt eller online.
 • Brug mere tid i naturen.
  Forskning viser, at det at tilbringe tid i naturen har en lang liste af sundhedsmæssige fordele, herunder sænket cortisol, reduceret betændelse, forbedret immunfunktion, nedsat følelse af depression og angst og endda forbedret hukommelse.
 • Drik Ashwagandha!
  Ashwagandha kan hjælpe med at lindre en række sundhedsmæssige lidelser og give kroppen mulighed for at forblive i balance. Det bekæmper stress og angst, forbedre humøret, forbedre koncentration, booster immunsystemet og øger fertiliteten.

Ønsker du at gøre op med udbrændthed, stress og mave-tarm problemer, så tjek Chloe’s forløb ud lige her og gør en forskel for dig selv!

MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I

Efterlad en kommentar

FIND OS PÅ