Sådan slipper du af med dine strækmærker

Åh strækmærker – har du dem også? De kan være irriterende og pinlige, at gå rundt med. Men hvorfor opstår de og hvordan kan du komme af med dem?

Faktisk er det sådan, at det er flest kvinder der lider af strækmærker – hele 55% af kvinderne lider af det. Hvorimod det kun er 25% af mændene som lider af det. Strækmærker forekommer typisk på maven, brysterne, yderlårene, balderne, lårene og overarmen1.

Heldigvis findes der gode naturlige midler, som har vist sig at være med til at reducere stærkmærker.

Hvad er strækmærker?

Vores hud består af et øverste lag kaldet overhuden, det midterste lag kaldet dermis og derefter basislaget. Strækmærker forekommer, fordi det midterste lag af huden er revnet. I det væsentlige forårsages strækmærker af, at huden overstrækkes, hvilket forekommer under visse, men temmelig almindelige, tilstande – som graviditet, fedme og at vokse.

Vævet bliver i sidste ende beskadiget på grund af strækning, og denne strækning af huden eller dermis forårsager ardannelse. Det er også blevet antydet, at strækmærker kan være forårsaget af høje serumniveauer af steroidhormoner induceret til en lokal eller systemisk steroidterapi eller Cushings sygdom. Høje steroidhormonniveauer kan have en effekt på faldet i kollagen. Der er rapporteret om strækmærker hos patienter med kronisk leversygdom, HIV, cachektiske tilstande og anorexia nervosa2.

Tilstande hvor det er mest sandsynligt at få strækmærker

1. Graviditet

En undersøgelse i Journal of Family Medicine and Primary Care oplyser, at “graviditet er en periode, hvor mere end 90 procent kvinder har betydelige og komplekse hudændringer, der kan have stor indflydelse på kvindens liv.” I sidste ende, når huden er strakt i lange perioder, kan det forårsage strækmærker3.

2. Vægtforøgelse eller vægttab

Det er meget almindeligt at se strækmærker, når man oplever vægtøgning eller vægttab på grund af den hurtige udvikling af strakt hud. Dette kan ske gennem vægtøgning gennem fedme såvel som ved vægtløftning. Derudover kan vægttab afsløre strækmærker.

3. Hurtig vækst under ungdomsårene

En faktor, der kan bidrage til udviklingen af ​​strækmærker, er de intense hormonelle ændringer, der forårsager det stigende niveau af visse hormoner kaldet glukokortikoider, som er produceret af humane binyrerne. Steroidhormoner, der understøtter kroppens vækst i puberteten, glukokortikoider strømmer ind i blodbanen og forhindrer dermis, altså hudens midterste lag, i at producere tilstrækkelige niveauer af kollagen og elastinfibre, som skal understøtte hudens elasticitet4.

4. Forøget kortison i kroppen

Vi kan konstatere, at strækmærker oftest er resultatet af hududvidelse, men det er også forårsaget af en forøgelse af kortison i kroppen. Kortison er et hormon, der naturligt produceres af binyrerne, men hvis der er for meget af dette hormon, kan det få huden til at miste sin elasticitet og forårsage udtynding.

Kortikosteroidcremer, lotioner, piller og kronisk brug af orale eller systemiske steroider kan øge mængden af ​​dette hormon i kroppen, hvilket kan fremkalde strækmærker, fordi de nedsætter hudens evne til at strække og forårsage tørring af huden, hvilket gør strækmærker mere udbredt. Så jo mere du er stresset og har belastet binyrer, jo større chance kan du have for at få strækmærker5.

Sådan behandler du strækmærker

For at slippe af med strækmærker eller i det mindste forbedre udseendet på dem eller forhindre dem i at ske i første omgang er der flere ting du skal have i minde.

For det første, så skal din krop have det godt. Du skal spise masse af grøntsager og have mere fokus på base end syrer i din kost.

Q10, glutatione og magnesium for at nævne nogle er vigtige antioxidanter, som er med til at beskytte dine celler for at blive for gamle.

Derudover vil vi anbefale dig at kigge nærmere på en organix test. Det er nemlig her igennem du kan få præcise svar på hvordan din krop har det og hvordan du på bedste vis støtter den.

1. K-vitamin

Den europæiske håndbog for dermatologiske behandlinger forklarer, at K-vitamin er meget gavnligt i behandlingen af ​​strækmærker. Du kan finde K-vitamin i fødevarer som mælkebøttegrøntsager, sennepsgrøntsager, schweizisk chard, forårsløg, grønkål, spinat og rosenkål for at nævne nogle få6. Du kan også købe det her.

2. Æteriske olier

Æteriske olier findes i planter og typisk koldpresset fra frøene. Hybenolie er for eksempel en let, ikke-fedtet olie fuld af essentielle fedtsyrer, der forbedrer hudens styrke og elasticitet. Det bemærkes som den bedste kilde til trans-retinsyre, en naturlig form for A-vitamin, der tilskynder huden til at regenerere hurtigere.

På grund af de regenererende egenskaber hos både frankincense (Olibanum)  og evighedsblomst (helichrysum), er disse essentielle olier også gode valg for at hjælpe med at minimere udseendet af strækmærker. Du kan prøve disse olier, blandet med oliven- eller kokosnøddeolie, med f.eks. en derma-rulle.

3. Kokosolie

Kokosnøddeolie er kendt for at have en lang liste med fordele, men i dette tilfælde er dens evne til at forbedre hudens elasticitet, øge cellefornyelse og bekæmpe infektion vigtigst. Brug kokosnøddeolie direkte over strækmærkerne eller lige inden du bruger en derma-rulle.

4. Gelatin

Da tabet af kollagen ofte resulterer i strækmærker, vil det være fornuftigt, at få gelatine, en af ​​de bedste kilder til kollagen, som kan hjælpe med at reducere risikoen for strækmærker samt minimere dem, der allerede findes.

Når det tages som kosttilskud, hjælper superfooden med at skabe en fast hud og fremmer vækst af nye celler ud over at give fælles støtte til hår og negle og forbedre fordøjelsen. Kollegen-protein er en fantastisk kilde såvel som bone broth.

5. Aloe Vera

Det er ingen overraskelse, at aloe vera gel er på denne liste for at hjælpe med at reducere det ardannelse, som strækmærker kan forårsage. Det har været kendt for at have en positiv effekt på huden i årtier. Aloe vera gel er en fremragende kilde til vitaminer, og den er en fantastisk naturlig fugtighedscreme. Aloe vera er meget blidt og kan bruges så ofte du vil. Sørg for at vælge ren aloe vera gel.

3 faser af strækmærker

Undersøgelser har vist, at der er tre faser af strækmærker.

  1. Første trin er det akutte stadium og er kendetegnet ved røde og let hævede strækmærker.
  2. Andet trin er kendetegnet ved et lilla eller rødligt mærke.
  3. Tredje trin bemærkes det kroniske trin ved udfladerede hudområder med en lyserød-rød farve, der kan være kløende og let hævet, modtagelig for at forlænge og få en mørk violet farvetone. Til sidst kan de udvikle et hvidt eller sølvlignende udseende og blive flade, skinnende og deprimeret.

Strækmærker adskilles fra normal hud med et tæt pakket område med tynde kollagenbundter. Talrige undersøgelser af modne strækmærker viser, at strækkede kollagenfibre, der er justeret parallelt med hudoverfladen, efterfulgt af efterfølgende tab af kollagen og øget udfladning.

Nedsatte mængder fibrillin, et glycoprotein, der er essentielt for dannelse af elastiske fibre fundet i bindevæv, formindskede elastinet i huden og bidrager til atrofieret udseende af strækmærker. Undersøgelser har også vist, at farvevariationerne af strækmærker ligner sårhelingsprocessen ved regelmæssig ardannelse6.

Opsummering

For at passe bedst muligt på din hud, så kræver det at du stress mindre og støtter din krop med gunstige antioxidanter. Du kan sagtens smøre din krop ind i olie eller lotion, men du skal vide din krop kun har brug for at blive smurt indefra og ud. Har du en tør hud, ja så kan det være tegn på for lidt vand og god omega-3.

Ønsker du at være en masse ved dine strækmærker og appelsinhud? Så vil jeg anbefale dig at komme med på Hormonboost, som starter d. 15. September.

MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I

Efterlad en kommentar

FIND OS PÅ