Skal overgangsalderen være så knoklende?

Er du gået i overgangsalderen og kender alt til ustyrlige hedeture? Måske du bare har lyst til at være på forkant og forebygge for de gener, som mange oplever?

Der er tusindvis af kvinder, der hver dag lider af hedeture, som de slet ikke kan styre, og som på godt dansk driver dem til vanvid.

Overgangsalderen symboliserer faktisk noget meget smukt. Det ligger en smule i ordet, at det er en overgang fra en fase i livet til en anden. Men hvorfor følger der så så mange gener med?

Jeg tror ikke på, vi er bygget sådan. At det skulle være normen, at alle kvinder skal opleve gener med tørre slimhinder i skeden, træthed, blærebetændelse, ledsmerter, hedeture, hovedpine, tristhed og meget mere.

I min verden hænger det sådan sammen, at de gener jeg har beskrevet ovenfor, er symptomer på den livsstil, vi fører os. Og jeg lover dig, at der er masser du kan gøre for at forhindre det i at ske. Det er aldrig for sent at gøre noget.

Overgangsalderen er en livsfaktor for alle kvinder, om vi vil det eller ej. Er du kvinde, så vil du på et tidspunkt i dit liv skulle håndtere overgangsalderen.

Hvad er overgangsalder?

Overgangsalderen finder normalt sted mellem 45-55 år, hvor gennemsnitsalderen er 51 år*. Women’s Health Research Institute ved Northwestern University forklarer, at der er tre stadier af overgangsalderen*:

 1. Præmenopause (perimenopause – før overgangsalderen)
 2. Overgangsalderen
 3. Postmenopause (efter overgangsalderen)

Menopausen varer ikke evigt og din krop bliver vant til de nye forandringer med tiden. Hvor lang tid det tager, afhænger af hver enkelt kvinde, hver enkelt krop og helbredets tilstand.

Menopause involverer mange naturlige ændringer i hele kvindens reproduktive system, herunder hendes indre organer, ydre kønsorganer, brystvæv (som er i stand til at udskille hormoner), og forskellige reproduktive og ikke-reproduktive hormoner. Omkring midten af ​​30’erne begynder æggestokkene at producere mindre østrogen og progesteron og derfor vil frugtbarheden begynde at falde gradvis.

De hormoner, der primært er involveret i en kvindes reproduktive system og dermed også overgangsalderen er:

 • Gonadotropin-frigivende hormon (GnRH)
 • Follikelstimulerende hormon (FSH)
 • Luteiniserende hormon (LH)
 • Østrogen (tre typer inklusive østron, østradiol og østriol)
 • Progesteron
 • Testosteron

Forskellen på de tre østrogener

De tre østrogener produceres fra androgener gennem enzymer. Det primære molekyle, der påbegynder syntesen af ​​østrogen, er kolesterol.

Østrogener er måske noget, vi er blevet lidt bange for, men det er enormt vigtigt for både mænd og kvinder. Østrogen er signalmolekyler i kroppen, der har mange gavnlige og komplekse aktiviteter. Vi har omkring 60 østrogenlignende hormoner i menneskekroppen, selvom vi kun for det meste omtaler tre af dem*!

Østrogen er et stort molekyle, der fremstilles primært i æggestokken, men også i binyrerne og i vores fedtceller.

De vigtigste østrogener er østron (E1), østradiol (E2) og østriol (E3).

 • Østron 
  Lagerhormon i fedtvæv, der kan omdannes til østradiol og østriol. Betegnes som et kræftfremkaldende østrogen.
 • Østradiol
  Dannes primært i æggestokke. Giver kvindelige former og muliggør graviditet. Det leverer signaler til de fleste østrogenreceptorer og får kroppen til at lagre fedt og øger cellevækst.
 • Østriol
  Graviditetshormonet og godt for slimhinder. Modvirker inflammation og har anti-kræftsignaler. Dannes også i lever og binyrer.

Østradiol er ungdommens østrogen. Vi har mest af det, når vi er unge og fulde af energi. Østradiol forbliver højt i løbet af teenageårene og tyverne, men begynder at falde langsomt i 30’erne og 40’erne.

Østriol er østrogenet ved ​​graviditet. Når vi ikke er gravide, laver vi ikke betydelige mængder af dette hormon. Store mængder af østriol frigives i blodstrømmen for at hjælpe med at give barnet næring via livmoderen. Når graviditeten slutter, reducerer mængden af ​​østriol hurtigt, og vi er tilbage i østradiol-produktionen.

Østron er ​​overgangsalderens østrogen. Det er et reaktivt hormon. Den øgede produktion af østron falder sammen med den øgede forekomst af brystkræft og hjertesygdom hos kvinder over 50 år*. Østron er svagere end østradiol.

Det er blevet postuleret, at østron er et “dårligt” østrogen og kan have kræftfremkaldende egenskaber, mens østriol er et “godt” østrogen og kan beskytte mod kræft. Østradiol er sandsynligvis neutralt. Der er dog ikke noget konkret videnskabeligt bevis for at bevise denne hypotese*.

Østrogen er vigtigt – for at få din krop i balance og holde den så naturlig som muligt. Alle positive resultater kan kun opnås, hvis du forstår, hvordan din egen krop fungerer.

På hormonforløbet: Skab naturlig (hormon)balance har jeg dedikeret et helt modul til din østrogen balance! Det er nemlig et afgørende og vigtigt hormon for dig som kvinde (og mand). Tag med på en seks måneders hormon-rejse og balancer dit hormonsystem. Se mere her.

Bagsiden af østrogen mangel

Den hastighed, hvormed forskellige reproduktive hormoner justeres i overgangsalderen varierer meget fra kvinde til kvinde, så symptomer på overgangsalderen kan være meget forskellige for hver person og også meget uforudsigelig.

Østrogenmanglen gør kvinden mere udsat for afkalkning af knoglerne, tørre slimhinder og ældning af huden, men da fedtvæv kan producere østrogen, vil de fleste, især overvægtige kvinder, oftest komme igennem overgangsalderen uden større problemer*.

Faldet af østrogen synes især at påvirke hypothalamus, den del af hjernen, der ofte refereres til som “kroppens termostat”, der regulerer kropstemperaturen, søvnmønstre, kønshormonerne, stemning og appetit.

Nogle af de mest almindelige symptomer* ved overgangsalder:

 • Uregelmæssige perioder
 • Hedeture og nattesved. John Hopkins Universitet rapporterer, at omkring 75% af alle kvinder, der er gået i overgangsalderen oplever hedeture (pludselige, korte, periodiske stigninger i kropstemperaturen), hvoraf 80% forekommer i to år eller derunder. Omkring 15% oplever at have “alvorlige hedeture” forårsaget af hormonelle forandringer.
 • Humørsvingninger
 • Vaginal tørhed
 • Vægtøgning
 • Søvnløshed og ændringer i søvnkvalitet
 • Tyndt hår og tør hud
 • Ændringer i vandladning
 • Bryster bliver mindre
 • Manglende sexlyst

Undersøgelser viser, at en kvindes risiko for hjerte-kar sygdomme samt osteoporose øges efter overgangsalderen. Dette kan skyldes et fald i østrogenniveauer.

Læs også: Frygter du overgangsalderen?

Hvad lægen normalt gør

En af de mest almindelige måder at lette disse gener, er ved at bruge hormonbehandlingstabletter. Dette indebærer generelt at tage østrogen- og/eller progestin-substitutionsmediciner. Men kan man gøre det uden risiko?

Det viser sig, at kemiske østrogenertabletter ofte omdannes til østron i kroppen med potentielle negative virkninger. Årsagen til dette er, at østrogenertabletter metaboliseres af leveren*.

Faktisk i en af ​​de største undersøgelser Women’s Health Initiative (WHI) Hormon Program sponsoreret af National Heart, Lung og Blood Institute; National Cancer Institut og dele af de nationale institutter for sundhed, blev det konstateret, at kvinder på østrogenerstatning var 24% mere tilbøjelige til at udvikle brystkræft sammenlignet med kvinder, der ikke havde fået nogen form hormonbehandling**.

Anvendelsen af ​​østrogen plus progestin har vist sig at fordoble risikoen for at udvikle demens hos kvinder i postmenopausen i alderen 65 år og op efter. Kombineres dette med hormonbehandling eller indtagelse af østrogen alene, har det vist sig, at det øger risikoen for slagtilfælde, blodpropper og hjerteanfald, mens man tager medicin**.

Hvordan behandles problematikker i forbindelse med overgangsalderen?

Når du kommer i behandling hos mig – om det er igennem mit live-hormonforløb eller via 1:1 forløbet, så vil jeg altid meget gerne se på dine hormon-tal, eksempelvis dem du har fået foretaget hos lægen eller via en hormontest som denne. Jeg går altid ind og støtter med hormonstøttende kosttilskud og naturlig hormonmedicin, hvis jeg ser behov for det.

Det er afgørende, at vi ser på hele dit system – også hormonsystemet. Derudover skal vi se på din livsstil, vaner, følelser mv. Det hele hænger nemlig sammen.

Hvad kan du gøre for at dæmpe dine gener her og nu?

1. Udrensning

Mit bedste råd til dig er at sætte ind omkring dine indre processer. Jeg ser store sammenhænge mellem affaldstoffer, tarmproblematikker og hormonelle ubalancer. Ved at gå ind og sætte udrensning i gang samt støtte dine indre processer, herunder energiproduktion og hormonsystemet, vil du kunne mærke en forskel. Invester i en hømoøpatisk ampulkur lige her!

2. Bevægelse

Motion er godt for både din krop og mindset. For det første øger det serotonin-niveauet, hvilket forbedrer dit humør, din appetit og øger din søvnkvalitet. For det andet har vist sig at kunne sænke generne i forbindelse med overgangsalderen. For det tredje vil motion øge dit selvværd og hjælpe med at balancere dine hormoner naturligt. Sidst, men ikke mindst, hjælper motion og bevægelse dig med at opretholde muskelmasse, hvilket er vigtigt for at regulere din vægt og styrke dine knogler.

3. Støt med urter og planter

Mange urter og fødevarer indeholder naturlige hormoner (som fytoøstrogener) og har en hormonbalancerende egenskab. Nogle af de mest brugte urter til behandling af gener i forbindelse med overgangsalderen er:

Derudover er frø (især hørfrø) meget rige på fytoøstrogener, som kan hjælpe dig med at regulere til sund østrogenbalance – læs mere her i bunden af siden.

4. Balancer dine hormoner med sund kost

Hippocrates sagde: “Lad din mad være din medicin og din medicin være din mad”.

At spise en sund kost er ofte en overset måde at reducere besværlige symptomer samt mindske risikoen for mange andre aldersrelaterede sygdomme på. Download vores gratis e-bog her og få masser af gode ideer og opskrifter til en sund kost 🙂

Hop med på hormonforløbet: Skab naturlig (hormon)balance og lær at helbrede dig selv gennem din kost og få unik undervisning i de rette hormonterapier. Se mere her!

MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I

Efterlad en kommentar

FIND OS PÅ