Sådan får du mere energi i din hverdag

Kender du følelsen af at savne mere energi og overskud i hverdagen? Går du allerede mandag og tæller ned til det bliver weekend? Bliv klogere på hvad du kan gøre her.

Nøglen kan findes i vores mitokondrier. Hvis vores mitokondrier ikke fungerer optimalt, kan det føre til celleskader og forstyrrelser i flere af kroppens celleprocesser.

Men hvad er det så lige mitokondrier er for en størrelse? Vores mitokondrier er specialiserede strukturer, der er i vores celler. Deres vigtigste funktion er at danne energi til kroppens utallige processer, som kaldes ATP, ud fra de næringsstoffer vi spiser.

Det sker helt naturligt med alderen, at vores mitokondrier bliver mindre funktionelle, men ved at forbedre mitokondriernes funktion og effektivitet, kan vi selv bidrage til at vores aldringsproces bliver sundere!1

Dyrk motion

Det kræver meget energi for musklerne, at vi motionerer. Når vores muskler har brug for mere energi, øges aktiviteten naturligt i mitokondrierne, da det som nævnt er her vores energi dannes. Som respons på regelmæssig motion, vil vores muskelceller producere flere mitokondrier og flere enzymer, der bruges i mitokondrierne. Det betyder, at vores musklers evne til at danne energi, øges. Motion er derfor en af de bedste veje til at styrke dine mitokondriers funktion. Ved at dyrke motion, kan du selv aktivt være med til at forsinke det aldersrelaterede fald, der kommer i mitokondrie aktiviteten og samtidig øge din generelle muskelsundhed.

Fyld din krop med gode næringsstoffer

Der er flere næringsstoffer, som kan støtte mitokondrierne i at udføre og opretholde deres vigtige funktioner i din krop. Det er blandt andre B-vitamin, mineraler, polyphenoler og kreatin. Og i hvilke madvarer finder vi så dem? Jo, dem finder du særligt i uforarbejdede og økologiske madvarer som frugt og grøntsager, nødder og frø, fisk og kød.

De nyttige næringsstoffer kan bidrage til at øge enzymaktiviteten i mitokondrierne. Samtidig øges mængden af antioxidanter, når vi spiser frugt og grønt, som kan forsvare mitokondrierne mod frie radikaler, som kan have skadelig virkning på dem.

Mangler du inspiration til en lækker og sund fiskeret? Prøv vores bud på laks i ‘flødesovs’ med champignon og squashspaghetti 

Prioriter at få nok søvn

Vores hjerne forbruger meget energi og den har derfor et højt stofskifte. Det betyder, at der tilsvarende ophobes mange affaldsstoffer fra det høje stofskifte i hjernen. Når vi sover, skiller hjernen sig normalt af med disse affaldsstoffer, som kan være giftige for vores mitokondrier og krop generelt. Sover vi dårligt, kan det derfor være med til at skade mitokondrierne. Til gengæld kan du med god søvn hjælpe din hjerne med at holde mitokondrierne sunde. Derfor vil vi anbefale, at du husker at være god ved dig selv og prioritere at få nok søvn.

Kom ned i gear

Hvis vi er stressede psykisk, kan det påvirke vores fysiske sundhed og mitokondrierne har vist sig at have en nøglefunktion på dette område. Ved stress udskilles stresshormoner som adrenalin og kortisol. Disse stresshormoner kan ændre mitokondriernes struktur og funktion og det kan på længere sigt føre til, at vores mitokondrier bliver dysfunktionelle. Det kan være særligt skadeligt for nervesystemet, vores endokrine (hormon)system og vores forsvar mod infektioner.

Heldigvis er der noget du kan gøre. Ved at dyrke yoga, meditere eller lave åndedratsøvelser, kan du selv hjælpe din krop med at forhindre virkningerne af stress.

Føler du dig energiforladt og savner du glæde og vitalitet i din hverdag? Vi kan hjælpe dig – Læs mere om vores forløb som skræddersys til netop dig 

Forsøg at få nok sollys

Det kan være udfordrende at få nok sollys i vintermånederne, men det er grundlæggende for dit helbred. Sollys støtter nemlig produktionen af D-vitamin i din hud. D-vitamin er med til at sikre mitokondriernes aktivitet samtidig med at mitokondrierne bedre kan stå imod overfor oxidativ stress. Du finder D-vitamin i fødevarer som fed fisk som laks, sild og makrel. Det anbefales i Danmark, at du dagligt får i 10-20 µg D-vitamin i alt, afhængig af din alder og tilstand.2 Generelt anbefaler vi mere. Hvis du har svært ved at få nok sollys eller D-vitamin gennem din kost, kan du tage vitaminet som kosttilskud.

Kulde- og varme eksponering

Når vi udsætter os selv for kulde, ved fx at vinterbade, aktiveres vores skeletmuskulatur og vores brune fedtvæv. Det gør at vores mitokondrier begynder at producere varme og dermed øges aktiviteten i dem, hvilket er positivt.

Modsat kan varme eksponering, ved fx at gå i sauna, også være gavnligt for skeletmuskulatur og hjertemusklen. Hér vil varmen fungere som et blidt stresssignal, som vil fremme mitokondriernes tilpasningsevne. Dette har vist sig at være positivt for vores udholdenhedsevne samtidig med at det reducere risikoen for at udvikle hjertekarsygdomme.

Har du lyst til at sætte ind alle disse steder, så kom med på Chloe’s online forløb, Hormonboost og giv din krop en rigtig nytårskrammer.

MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I

Efterlad en kommentar

FIND OS PÅ