Skip to content

Reguler dit stofskifte på en naturlig måde

Din skjoldbruskkirtel er en af de største endokrine kirtler i din krop. Den er med til at regulere og styre dit stofskifte, vægt, vækst, kropsvarme og energiproduktion. Derudover har den en stor indvirkning på dit nervesystem og seksuelle udvikling.

Dit stofskifte står for organismernes samlede energi- og stofomsætning i alle dine celler og i dit væv. Det vil sige, at den næring du spiser igennem kosten bliver optaget og omdannet til energi i cellernes ‘batterier’, også kaldet mitokondrierne.

Dit stofskifte er i balance, når du spiser lige så meget energi, som du forbrænder eller som ledes ud gennem afføring, urin og sved.

 • Er du i underskud af stofskiftehormonerne, så vil systemet i din krop fungere langsommere. Du vil opleve forstoppelse, langsommere puls og din vægt vil stige.
 • Er du i overskud af stofskiftehormonerne, vil systemet i din krop arbejde på højtryk og du vil opleve hjertebanken, rysten, sved, diarré, vægttab mv.

Din krops stofskifte reguleres af stofskiftehormonerne thyroxin (T4) og trijodthyronin (T3). Både T4 og T3 dannes i skjoldbruskkirtlen, som først og fremmest styres af hypofysen i hjernen via TSH.

Symptomer på lavt stofskifte:

Lavt stofskifte kaldes også myxødem, hypothyreose eller hypothyreoidisme.

 • Træthed
 • Kuldeskær
 • Ømhed og smerter i muskler og/eller led
 • Nedsat appetit
 • Vægtøgning
 • Væskeophobning (ødemer)
 • Forstoppelse
 • Tør og ru hud
 • Hæs og dyb stemme
 • Håret bliver tyndere
 • Langsom puls
 • Svært ved at huske og overskue ting
 • Nedtrykt og trist

TILMELD DIG ET GRATIS WEBINAR OM DIT STOFSKIFTE LIGE HER.

Symptomer på højt stofskifte:

For højt stofskifte kaldes også for thyreotoksikose, hypertyreose eller hyperthyreoidisme.

 • Træthed
 • Ømhed og smerter i muskler og/eller led
 • Nervøsitet og rastløshed
 • Indre uro
 • Vægttab selv øget appetit
 • Let til gråd
 • Koncentrations- og hukommelsesbesvær
 • Rysten på hænderne
 • Hjertebanken
 • Hurtig, regelmæssig puls
 • Varmefornemmelse
 • Svedtendens
 • Uregelmæssig menstruation

Tager du hormonmedicin dagligt og har en drøm om at gå over til biologisk hormonmedicin? Så tilmeld dig mit hormonforløb for kvinder og lad mig hjælpe dig!

Kropstegn ved ubalance:

 • Kontrolnakke
 • Mormorarme
 • Hårtab, herunder øjenbryn
 • Kegleformet kropsform – mest fedt på numsen og ‘håndtag’
 • Hage går i et med halsen

Læs også: Er du skjoldbruskkirtel typen?

Kroppens vigtige fedt

Stofskiftehormonerne er vigtige for kolesterolets funktion og udskillelsesfunktionen i din krop. Derfor kan du sagtens have for højt kolesteroltal, hvis du oplever problemer med din skjoldbruskkirtel.

Indtagelsen af ødelagt fedt blokerer for omdannelsen af T4 til T3 og for deres funktion i cellerne. På den måde kan indtagelsen af dårligt fedt medføre lavt stofskifte.

Det er derfor vigtigt at indtage god og sund olie. Køb altid økologisk og koldpresset olie i mørke glas. Det er vigtigt, at du kun steger i kokosolie og får masser af omega-3 fra fisk hver eneste dag. Jeg anbefaler omega-3 fra Nordic Naturals i doser på 3-4 gram dagligt. Du kan købe det her (med rabatkoden curra10 sparer du 10%).

God olie kan øge stofskiftet, fremme vægttab og hjælpe din krop med at genopbygge sunde cellevægge, som gør din hud smidig. Derudover støtter kokosolie enzymproduktionen, som hjælper omdannelsen af T4 til T3 på vej.

Er du også klar til at forebygge eventuelle fremtidige sygdomme, formindske dine PMS-tegn og skabe mere flow i din kroppen?

På hormonforløbet: Skab naturlig (hormon)balance har jeg didikeret et helt modul til din skjoldbruskkirtel. Tilmeld dig mit hormonforløb lige her og lad mig hjælpe dig videre.

Mangler i din krop, der kan medføre lavt stofskifte

Mangel på zink, jern og selen, affødt af stress og dårlig næring, kan hæmme leverens omdannelse af T4 til T3. Dog må du kun tage tilskud af jern, hvis du er sikker på, at være i underskud, da for meget jern kan starte en harskning af celler og fedt* i din krop.

C-vitamin er en stærk antioxidant der har beskyttende evner, bl.a. over for stofskiftehormonet T4.

B-vitaminer er vigtige for alle energiprocesserne i din krop. B2, B3 og B6 er nødvendige for normal dannelse af stofskiftehormoner. Derudover hjælper B-vitaminer også med at udvaske stress i din krop.

D3-vitamin har en vigtig indflydelse på dit immunforsvar og dit hormonsystem, da det bl.a. modvirker udviklingen af autoimmune sygdomme som hashimotos.

Det er (desværre) sådan i dag, at der ikke findes alle de næringsstoffer i vores mad på samme måde som tidligere.

Få 1,5 times gratis undervisning omkring din skjoldbruskkirtel og stofskifte direkte i din mail-box lige her.

Husk selen og jod

Bl.a. er vores jord meget fattig på selen – simpelthen på grund af forurening, kunstgødning mv.

Selen er et spormineral, der har kæmpe betydning for din skjoldbruskkirtel og mange andre funktioner i din krop. Den fungerer som en aktiv antioxidant i din krop og beskytter mod frie radikaler, stimulerer dit immunsystemforsvar, beskytter mod infektioner og regulerer vævshormoner. Selen er også med til at balancere kolesterolen i din krop. Køb den bedste selen her.  Jeg anbefaler 200 mcg dagligt.

Jod er et andet mineral som vores jord er fattig på og som din krop har brug for, bl.a. fordi jod er et væsentligt element for din skjoldbruskkirtels konventering af T4 og T3.

Undersøgelser viser, at selv små mængder jod forårsager små, men signifikante, ændringer i skjoldbruskkirtlens hormonfunktion*. Fødevarer, der er rige på jod er fx fisk, æg og tang.

Jodtilskud bør ikke tages af personer med hashimotos-sygdommen, da det på længere sigt kan øge risikoen for at udvikle en overaktiv skjoldbruskkirtel. Det er dog næsten umuligt at spise sig til for meget jod. Skulle det dog ske, kan det give modsatrettet effekt. Derfor anbefaler jeg kun jodtilførelse gennem algen kelp. Køb det her. Jeg anbefaler 200-300 mg dagligt.

Over tid kan disse mangler blive et problem, da kroppen ikke kan optage de elementer der skal være tilstede for at opretholde en sund skjoldbruskkirtelfunktion. Der kan være sammenhæng mellem vores næringsfattige mad og udviklingen inden skjoldbruskkirtelubalancer.

Den vigtigeste aminosyrer for dit stofskifte

L-Tyrosin er en vigtig, essentiel aminosyre som støtter binyrebarkfunktionerne og den naturlige produktion af adrenalin. Den er derfor vigtig for dig med lavt stofskifte, da manglende skjoldbruskhormoner tapper binyrerne og giver binyretræthed/adrenal fatigue.

Læs også: Lider du af binyretræthed?

L-Tyrosin danner sammen med jod forstadiet til skjoldbruskkirtelhormonerne T4 og T3. L-Tyrosin omdannes også til pigmentstoffet melanin, til ubiquinone/Q10, til adrenalin, til neurotransmittere og smertestillende encephalin. For at L-Tyrosin kan omdanne sig, skal der være et optimalt niveau af C-vitamin, Niacin (B3), folat (B9) og kobber i kroppen. Jeg anbefaler, at du tager L-Tyrosin 500-1000 mg. dagligt. Køb den her.

Obs! Du finder kun L-Tyrosin i kød, så er du veganer, er det en god ide at tage supplere.

L- Carnitine giver energi til musklerne ved at sørge for fedtforbrænding i cellerne. L-Carnitine er derfor perfekt til alle der har svært ved at tabe sig, er trætte og mangler overskud. Køb den her. Jeg anbefaler 1-2 gram dagligt.

Autoimmune sygdomme

Din skjoldbruskkirtel arbejder tæt sammen med dit immunforsvar

Oplever du en autoimmun sygdom, så har du en større chance for at udvikle problemer med din skjoldbruskkirtel.

En autoimmun sygdom udvikles når ens immunforsvar er blevet så belastet og forvirret, at det begynder at bekæmpe sig selv.

75% af dit immunforsvar sidder i din tarm, så for at støtte din skjoldbruskkirtel og forebygge på bedste vis, er det vigtigt også at støtte din tarm.

Et usundt tarmmiljø kan bidrage til næringsmangler og øge autoimmun aktivitet i kroppen. Når der opstår beskadigede tarmvægge i din tarm, begynder små partikler, der normalt er fanget inde i tarmen, at sive ud i blodbanen gennem små åbninger i tarmslimhinden, hvilket skaber en autoimmun kaskade og en række negative symptomer.

Stress påvirker hormonbalancen og er kendt for at forværre betændelse i kroppen. Stress kan øge niveauerne af kortisol og adrenalin, som forstyrrer neurotransmitterfunktionen og forværrer symptomerne på skjoldbruskkirtel-sygdommen. Symptomerne kan være lavt energiniveau, dårligt humør, lav koncentration, forstyrret appetit, vægtøgning og manglende evne til at få god søvn.

Motion og sund kost er vigtige elementer i arbejdet med at kontrollere kronisk stress. Forskning* viser, at folk, der regelmæssigt udøver motion får bedre søvn, udrenser stress og opretholder en sund vægt.

Hashimoto

Hashimoto er den mest udbredte autoimmune sygdom og kan ramme mennesker i alle aldre. Hashimoto thyroiditis er en autoimmun sygdom, hvor skjoldbruskkirtlen angribes af en række celler og antistoffer, der forårsager lavt stofskifte.

Undersøgelser har vist, at antistoffer mod thyroglobulin (Tg-Ab) findes hos 55,9% af patienter med lavt stofskifte, og thyroidperoxidaseantistoffer (TPO-Ab) findes i 90,9% af tilfældene. Miljøfaktorer har også vist sig at påvirke forekomsten af hashimoto*.

Fødevarer der er mindre gode for dig

Goitrogener er stoffer, der forstyrrer skjoldbruskkirtelhormonproduktionen. Du finder goitrogenstoffer i korsblomstfamilien (al kål), raps, soja, peberrod, hirse, sennep, jordnødder og pinjekerner.

Der findes kun goitrogener i den rå tilstand. Så du kan med fordel tilberede, dampe eller fermentere fødevarerne, så glucosinolaterne deaktiveres.

Soja er goitrogen, som du bør undgå, hvis du oplever hashimoto eller lavt/højt stofskifte.

Fluor og klor

Vores drikkevand kan indeholde fluor og klor, som hæmmer jodoptagelsen i din krop.

Flour er som ren gift for din krop. Flour bruges i mange tandpastaer, da flour har en beskyttende effekt på vores tænder. Jo mere syrerigt vi spiser, jo mere nedbryder vi vores beskyttende emalje. Derfor anbefaler tandlægerne tandpasta med flour til at beskytte mod syren.

Flour blokerer for optagelsen af jod i din krop. Jod som skal være tilstede for at skjoldbruskkirtlen kan konvertere sine stofskiftehormoner.

Du kan købe et rensninganlæg til dit hjem her, som tilbageholder pesticider, tungmetaller, klor, flour, bakterier og dårlige smags- og lugtstoffer.

De andre hormoner i din krop

Dine stofskiftehormoner er vigtige for dannelsen af hormonerne progesteron og moderhormonet pregnenolon, som mange andre hormoner dannes ud fra. Progesteron er vigtig for din cyklus, dine slimhinder, din graviditet og balanceringen af østrogen. Derfor anbefaler jeg altid en hormontest, der tester hele dit hormonsystem.

Hele dit hormonsystem arbejder sammen, så er der problemer et sted, kan der også være problemer andre steder

Derfor vil du opleve på hormonforløbet Skab naturlig (hormon)balance, at vi arbejder med hele dit hormonsystem og måned for måned regulerer dine hormoner. Du modtager unik undervisning i hele dit hormonsystem, undervisning i hvordan du bedst balancerer dit det og de enkelte kirtler, samt hvilke fødevarer og kosttilskud der er hormonbalancerende. Skal du også med?

Det er altid relevant at kigge på genetikken

Studier viser, at der er stor risiko for at man også udvikler ubalancer omkring skjoldbruskkirtlen, hvis ens mor eller mormor også har oplevet problemer.

Er det tid til at tage skeen over i den anden hånd og begynde at helbrede dig selv?

Tilmeld dig mit hormonforløb for kvinder lige her

Din levers vigtige rolle

Din lever spiller også en vigtig rolle for din skjoldbruskkirtel. Din lever danner plasmaproteiner herunder transthyretin, som er et transportprotein for A-vitamin og T4. Den er også ansvarlig for modningen af aktivt D-vitamin og så inaktiverer den stofskiftehormonerne.

Læs også: Gør din lever dig hormonsyg?

Det er leverens rolle at nedbryde hormonerne, delvist til genbrug og delvist til udskillelse, så de ikke ophobes i blodbanen og forskubber balancen.

Derfor er det altafgørende at din leversudrensning virker optimalt for at skabe hormonbalance.

Vi balancerer din lever på modul 5 og dykker ned i leverudrensningens store betydning for dit hormonsystem.

Tilmeld dig mit hormonforløb for kvinder og lad mig hjæle dig videre.

MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I

Ingen kommentarer

 1. Line den 24. september 2017 kl. 8:00 am

  Hej
  Tak for en rigtig god artikel!!

  Vi har lige købt BWT AQA blødgøringsanlæg (Kalkfilter), som snart installeres.
  Ved du om det også kan fungere som det rensningsanlæg du nævner herover?

  Tak og Kh
  Line

  • curra · me den 26. september 2017 kl. 6:30 pm

   Det tror jeg ikke at det gør, desværre.

Efterlad en kommentar

FIND OS PÅ

Scroll To Top