Skip to content

Sådan mindsker du dine PCOS symptomer – 9 gode råd

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) påvirker 5 % til 20 %* af alle kvinder i den fødedygtige alder verden over.

PCOS er blevet anerkendt og diagnosticeret i over 75 år og betragtes nu som den førende form for hormonforstyrrelse hos kvinder i den reproduktive alder.

PCOS menes at være ansvarlig for ufrugtbarhed hos 70% af kvinder. Det er forbundet med en øget risiko for udvikling af insulinresistens, type 2-diabetes, højt kolesteroltal, højt blodtryk samt hjertesygdomme.

Mange er diagnosticeret med PCOS, men der er stadig mange, som endnu ikke ved, at de har det*. PCOS-symptomer omfatter vægtforøgelse, ændringer i humør, lav libido og uregelmæssig menstruation samt fertilitetsproblemer hos kvinder.

Det kan være svært for en læge at identificere og behandle PCOS, da der ikke er tale om en enkelt test. Derudover ligner PCOS-symptomer andre hormonforstyrrelser som binyretræthed, kronisk træthed og lavt stofskifte.

TILMELD DIG DETTE ØSTROGEN WEBINAR OG BLIV KLOGERE PÅ DIT HORMONSYSTEM OG PCOS.

Årsagerne til PCOS kan være mange, men ofte ser man sammenhæng i genetikken. Din chance for at udvikle PCOS kan derfor være større, hvis andre kvinder i din familie har eller har haft det*. At have en familiehistorie med PCOS betyder dog ikke, at du nødvendigvis får det, men at du skal være forsigtig.

De hyppigste symptomer på PCOS*:

 • Acne
 • Vægtøgning og problemer med at tabe sig
 • Ekstra hår på ansigt og krop. Ofte får kvinder tykkere og mørkere ansigtshår og mere hår på brysterne, arme, maven og ryggen
 • Træthed
 • Ændringer i humør
 • Insulinresistens (relateret til øget risiko for diabetes)
 • Høje testosteronniveauer
 • Tyndt hår på hovedet
 • Uregelmæssige perioder – ofte kvinder med PCOS har færre end ni perioder om året. Nogle kvinder har ingen perioder. Andre har meget tung blødning
 • Fertilitetsproblemer – mange kvinder, der har PCOS, har svært ved at blive gravid (infertilitet)
 • Depression

Den gode nyhed er, at der er mange naturlige måder at behandle PCOS-symptomer på.

På Chloe’s hormonforløb: Skab naturlig (hormon)balance som starter til oktober, har hun dedikeret et helt modul til denne problematik. Se her om forløbet kunne være lige dig!

Hvad forårsager PCOS?

Det endokrine system er en meget kompleks ting, især hos en kvinde. PCOS kan udvikles af en række forskellige årsager og symptomerne kan variere meget fra kvinde til kvinde.

Den underliggende årsag til PCOS-symptomer er et unormalt højt niveau af de mandlige kønshormoner eller androgener som omfatter testosteron, DHEA-S og andre. Tidligere har man kun haft fokus på testosteron, men en undersøgelse fra 2017 offentliggjort af University of Birmingham viste, at en klasse androgener, kendt som 11-oxygenerede C19-steroider, hovedsageligt bidrager til androgenoverskud hos kvinder med PCOS*. Dette giver problemer som udeblivende ægløsning, acne og ekstra ansigts- og kropshår, som ofte er mørke og placeret, hvor man ikke ønsker at have dem.

Læs også: Selvheldbred PCO/PCOS

Nogle af de fælles årsager til PCOS:

 • Genetisk disponering
 • Dårlig kost (især en høj glykæmisk kost, der er høj i sukker og raffinerede kulhydrater)
 • Kronisk stress
 • Manglende motion eller overdrevet motion
 • Skjoldbruskkirtelsygdomme eller ubalancer, såsom hypothyroidisme
 • Eksponering af for høje mængder af hormonforstyrrendestoffer
 • Overvægt eller undervægt
 • Høje insulinniveauer
 • Inflammation

Insulin og betændelse spiller også en rolle i PCOS udviklingen. Overskud af insulin, altså hormonet der produceres i bugspytkirtlen, som gør det muligt for celler at bruge glukose til energi, kan forårsage, at æggestokkene øger den mandlige kønshormonproduktion. Det påvirker æggestokkenes normale evne til ægløsning. Kronisk inflammation kan også stimulere polycystiske æggestokke til at producere flere androgener.

Derfor kan det være afgørende for dig at begynde med currame-kost. Du kan downloade en gratis e-bog med over 100 sunde opskrifter, som vil hjælpe dig til at stabilisere dit blodsukker. Download den her.

PCOS-patienter findes i alle former og størrelser og deres historier kan være meget forskellige, hvilket gør behandling af denne tilstand endnu mere kompliceret.

Stress og PCOS

En af nøglerne til at løse enhver hormonel ubalance er at se nærmere på “body-mind-forbindelsen”.

Kontrolcenteret for dit endokrine system styres af hypothalamus, som virker som hovedkontakt for det endokrine system. Hypothalamus modtager hele tiden information fra forskellige hormoner, der bevæger sig gennem blodbanen op til hjernen.

Hypothalamus samarbejder med hypofysen, som styrer hvor meget østrogen og testosteron, væksthormoner, sulthormoner og stresshormoner, der i sidste ende frigives. Hypofysen kan hurtigt blive overvældet, hvis kroppen oplever for meget stress og derved begynder at skabe ubalancer. Under stress udskiller hypofysen adrenocorticotropic hormon (ACTH), som fortæller binyrerne, at de skal frigive en kaskade af stressrelaterede hormoner, herunder kortisol og adrenalin. Dette sætter kroppen i ‘kamp/flugt’ system, hvor adrenalin øger blodtrykket og hjertefrekvensen, mens kortisol frigiver glucose til dine muskler, så du får energi til at undslippe skræmmende situationer.

Kroppen er i stand til at opdage forskellige former for stressorer, både interne og eksterne. Interne stressorer er dem, der forstyrrer din krops sunde mønstre, som højt blodsukker, utilstrækkelig søvn eller mangel på fysisk aktivitet. Eksterne stressorer er dem, der forårsager kronisk, underliggende stress uden for din krop og reducerer en følelse af generel trivsel.

Det er vigtigt, at du begynder at erkende dine stressniveuaer. Det er nemlig sådan, at når din krop registrerer stress, om det er udefrakommen, psyksik eller fysisk, så sendes der hormoner via hypothalamus-hypofyse-binyre akse (HPA axis – et komplekst feedback-system mellem dine endokrine kirtler), og dette kan forårsage kaos i hele dit endokrine system*.

Sådan mindsker du dine PCOS symptomer

Uanset årsagen til hormonel ubalance, så er næringsrig kost og eliminering af toksiner vigtige. Det er afgørende for alle, hvad enten der er hormonelle ubalancer eller ikke, at øge stofskiftet og hjælpe hormonproduktionen ved at eliminere forskellige skadelige toksiner, der kommer ind i vores krop gennem moderne og forarbejdede fødevarer og via vores miljø. Hormonersystemet kan let gå fra balance til ubalance, når kroppen bombarderes af ting som kunstige sødemidler, pesticider, konserveringsmidler og så videre.

1. Spis en næringsrig og healende kost

Vores kost skal ikke underkendes og slet ikke, hvis du lider af PCOS. En kvindes kost og kropsvægt er stærkt involveret med hendes hormonbalance. For eksempel viser undersøgelser fra PCOS Foundation, at cirka 40% af alle kvinder med diabetes og/eller glukoseintolerance mellem 20-50 år har PCOS. At være overvægtig synes at komplicere hormonelle problemer og PCOS symptomer, og vægttab* forbedrer det endokrinesystem og øger sandsynligheden for ægløsning og graviditet hos kvinder med PCOS*.

I stedet for at fokusere på, hvad der skal fjernes fra kosten, skal du tænke på at nære din krop, især ved at spise en række naturlige antiinflammatoriske fødevarer som grøntsager, frugter, kød fra græsfodrede dyr, vilde fisk, nødder og frø (som chia, hørfrø, hamp, mandler og valnødder) og uraffinerede olier og fedtstoffer (herunder kokosolie, olivenolie og avocado)*. Disse ændringer har ikke kun en indvirkning på dit hormonsystem, men også andre sygdomme, herunder fedme, hjertesygdom, autoimmune sygdomme og så videre.

Download en gratis e-bog med over 100 sunde opskrifter, som vil hjælpe dig til et lettere vægttab. Download den her.

Støt gerne hele dit hormonsystem og se, hvordan det påvirker dig at fjerne almindelige allergener eller følsomme stoffer, toksiner og kemikalier, herunder:

 • Alkohol eller koffein
 • De fleste kilder til sukker og sødestoffer (også raffinerede fødevarer som korn)
 • Så mange forarbejdede fødevarer som muligt, da disse ofte er fyldt med mange kunstige ingredienser, som konserveringsmidler, sukkerarter, natrium og potentielle hormonforstyrrende stoffer
 • Raffinerede vegetabilske olier (soja, raps, solsikke og majs), som er meget inflammatoriske og skadelige for din krop – køb altid økologisk, i glas og koldpresset
 • Konventionelle mejeriprodukter og gluten

Læs også: Østrogentypen

2. Stabiliser dine søvnmønstre

Søvn har en afgørende betydning for celleopbyggelse og fornyelse, hormonproduktion, stress og vægtregulering. Faktisk kan søvnløshed have de samme negative virkninger på sundheden og hormonerne, som manglende aktivitet og en dårlig kost kan.

En undersøgelse offentliggjort i Human Reproduction viste, at søvnforstyrrelser var dobbelt så almindelige hos kvinder med PCOS sammenlignet med kvinder uden og at kvinder med PCOS især havde svært ved at falde i søvn*.

Heal PCOS med kosttilskud og urter

3. Øg din sexlyst med maca

Maca er kendt for at hjælpe med hormonbalance, som ofte bidrager til at forbedre symptomerne på PMS og overgangsalderen. Hos kvinder med PCOS menes maca at hjælpe ved at kontrollere østrogeniveauer i kroppenog medvirke til regulering af sund binyre- og skjoldbruskkirtelhormonproduktion. En undersøgelse fra 2008 i The Journal Menopause viste, at maca havde evnen til at øge seksuel libido hos kvinder, sandsynligvis på grund af dets positive virkninger på serotoninniveauer*. Jeg anbefaler 500-2000 mg dagligt, og du kan købe det lige her.

Få her en hormonvenlig opskrift på karamel is fyldt med maca.

4. Balancer din cyklus med naturlig progesteron

Naturlig progesteron er en god hjælp ved behandling af PCOS. Ved støtte fra naturlig progesteroncreme, kan du forvente en mere balanceret cyklus, formindskning af ansigtshår og akne*. Skriv os en mail for mere info, eller rådfør dig hos din læge.

5. Styrk dit hår med Saw palmetto

Saw palmetto kan hjælper dig med at formidske de mørke hår, du kan få ved PCOS. Jeg anbefaler 400 mg om dagen, og du kan købe det her. Saw Palmetto kombineret med vitex agnus castus (kyskhedstræ) og lakridsrod kan reducere PCOS-symptomer. Lakridsrod har også vist sig at reducere serum-testosteronniveauet hos kvinder med PCOS.

6. Brug kanel i maden

Kanel har i mange år været brugt til at bekæmpe menstruationsblødning, herunder kraftig blødning på grund af endometriose og livmoderfibroider. I løbet af de sidste 10 år er det blevet brugt til at hjælpe kvinder med insulinresistens i forbindelse med PCOS og dem med type 2-diabetes.

7. Balancer PCOS med fake B-vitamin

“Inositol” er et udtryk, der refererer til en gruppe af naturligt forekommende kulhydratforbindelser, som findes i ni mulige kemiske orienteringer kaldet stereoisomerer. Det mest almindelige er myo-inositol, som ofte sælges som et kosttilskud mærket som inositol. Der har været meget snak om, hvorvidt inositol skulle gøres til en b-vitamin, da den har mange af de samme egenskaber som b-vitamin.

Inositol, især myo-inositol og D-chiro-inositol spiller en rolle i insulin-signaleringen!

D-chiro inositol er måske den mest lovende inositolforbindelse til PCOS. Vores kroppe producerer kun D-chiro-inositol efter omfattende inositol metabolisme. Lavt niveau af DCI og inositolphosphoglycaner er blevet observeret hos personer med nedsat insulinfølsomhed og PCOS (Susuki 1994, Jung 2005, Cheang 2008, Baillargeon 2010).

I en undersøgelse fik 44 overvægtige kvinder med PCOS en daglig dosis på 1200 mg af D-chiro-inositol i seks til otte uger. I løbet af undersøgelsen viste de, der tog DCI, signifikante forbedringer i insulinfølsomhed, blodtryk og triglyceridniveauer samt et markant fald i serumtestosteronniveauerne. Desuden begyndte 19 ud af 22 forsøgspersoner, der modtog DCI, at få ægløsning i undersøgelsesperioden sammenlignet med kun 6 af 22 i placebogruppen (Nestler 1999)*.

Tilsvarende blev der testet en anden gruppe med tynde kvinder med PCOS. Her modtog deltagere 600 mg dagligt DCI eller placebo i seks til otte uger. De DCI-behandlede deltagere viste et stort fald på 73% i testosteronniveauet versus ingen ændring i placebogruppen. Kvinder, der tog DCI, oplevede også reduktioner i insulin- og triglyceridniveauet og blodtrykket, hvorimod ingen af ​​disse ændringer var tydelige i placebogruppen (Luorno 2002)*.

Myo-inositol giver også gode resultater ved PCOS:

42 kvinder med PCOS fik myo-inositol og oplevede en signifikant forbedring af insulinfølsomheden og en stærkt øget hyppighed af ægløsning, sammenlignet med placebogruppen (Costantino 2009).

Konklusion: Inositol har vist sig at sænke PCOS symptomer, som vækst af mørke hår, blodsukkerregulering, balanceret ægløsning, støre chance for at blive gravid, balancering af de mandelige kønshormoner og vægttab.

Jeg anbefaler 600-4000 mg dagligt, og du kan købe det her. Du kan også naturligt øge dine DCI niveauer ved at spise fødevarer som meloner, bønner, linser, kikærter og græskarfrø.

8. Støt din detox med NAC

Eksponering af kemikalier forstyrrer vores hormonproduktion, frigivelse, transport, metabolisme og eliminering af kroppens naturlige hormoner. I dagens industrialiserede samfund står vi over disse mere end nogensinde før: i luften, i vandet vi drikker, fra jorden, hvor vores afgrøder kommer fra, i skønhedsprodukter eller husholdningsvarer, som vi køber. Disse forstyrrelser kan efterligne naturligt forekommende hormoner, især østrogen, hvilket kan resultere i enten overproduktion eller underproduktion af det egentlige hormon*.

Du kan gøre dit for at undgå disse kemikalier, ved at undgå følgende i din dagligdag: Kemikalier i rengøringen, hudplejeprodukter, der er fyldt med kunstige ingredienser, ikke-økologiske fødevarer sprøjtet med pesticider og kemiske forbindelser kendt som xenoøstrogenerm, derudover at sige farvel til plastik og aluminiums dåser i dit køkken, som kan inderholde biphenyl, bisfenol A og phthalater.

N-acetylcystein (NAC) er en svovlholdig aminosyre og en antioxidant, der er nødvendig til fremstilling af glutathion, en af ​​kroppens vigtigste naturlige antioxidanter og afgiftningsmidler.

Læs også: Gør din lever dig hormonsyg?

En undersøgelse fra 2002 vurderede virkningen af NAC på insulinudskillelse og perifer insulinresistens hos kvinder med PCOS (Fulghesu 2002). De forsøgspersoner, der havde et overdrevet insulinrespons på en glucoseudfordring og blev behandlet med NAC, viste en forbedring af insulinfunktionen i deres perifere væv. NAC-behandlingen gav også et signifikant fald i testosteronniveauerne og i frie androgenindeksværdier.

Kvinder med PCOS får ofte metformin til at håndtere deres insulinproblemer. Men metformin kan øge homocysteinindholdet, og mange kvinder med PCOS har høje homocysteinindhold til at begynde med (Badaway 2007). Forhøjet homocystein er forbundet med kredsløbssygdomme, hjerteanfald, kronisk træthed, fibromyalgi, kognitiv svækkelse og livmoderhalskræft. En undersøgelse fra 2009 viste, at personer, der tog NAC i to måneder, havde et signifikant fald i homocysteinniveauet (Rymarz 2009).

6. Reguler dit blodsukker med magnesium

Magnesium forbedrer glukoseoptagelse og insulinudskillelse hos patienter med type 2-diabetes, og derfor anses det for at være et vigtigt mineral til kvinder med PCOS. Jeg anbefaler, at du får 400-2000 mg dagligt – du kan købe det her. Obs! Får du for meget magnesium kan du få diarre, så trap stille og roligt op.

7. Få mere sol og forbedr din fertilitet

Yale University School of Medicine gennemførte en undersøgelse af 67 infertile kvinder, hvor det blev opdaget, at kun 7 % havde normale D-niveauer og resten havde klinisk mangel på D-vitamin.

Mange kvinder med PCOS har signifikant lavt serum og totalt magnesium, hvilket bidrager til udviklingen af ​​insulinresistens mod type 2-diabetes og hjertesygdom (Kauffman 2011).

Ved blot at være ude i solen i et par minutter om dagen, uden solbeskyttelse kan du selv danne d-vitamin. Jeg vil anbefale, at du supplerer med mere d-vitamin i kosttilskud, køb det her – få gerne omkring 10.000 IU dagligt.

9. Sænk dine insulinniveauer med krom

Forskning viser en klar sammenhæng mellem krom og glukosemetabolismen. Faktisk er krom en af ​​de mest undersøgte ernæringsmæssige indgreb i behandlingen af ​​glukose og insulinrelaterede uregelmæssigheder. Krom picolinate er specifikt den form, der er blevet anvendt i en række undersøgelser af insulinresistens. Forskere ved University of Texas Health Science Center i San Antonio fandt ud af, at krompikolinat (200 mcg pr. dag) forbedrer glucosetolerancen sammenlignet med en placebo (Lucidi 2005) hos kvinder med PCOS. Køb krom her.

Afsluttende ord

Når du besøger din læge, kan han eller hun ordinere p-piller eller hormonudskiftninger som metformin for at hjælpe dig med regelmæssige menstruationscykler og mindske symptomer som insulinresistens. Disse løsninger hjælper kun på PCOS-symptomer her og nu og løser ikke problemet i sidste ende.

Derfor er det vigtigt, at du anderkender, at din krop er biologisk og begynder at lytte til den. Hvad er det den vil og hvordan kan du bedst støtte den?

Den store hormonanalyse kan give dig et bredt billede af dit hormon-situation og derudfra kan jeg gå ind specifikt og støtte din krop og dens hormonsystem med hormonterapi og hormonstøtte. Du kan læse om testen her.

Er det tid til at komme til bunds med dit problematik?

Så vil jeg anbefale dig, at du kigger nærmere på live-forløbet: Skab naturlig (hormon)balance! På forløbet får du min undervisning og skarpe blik i seks måneder samt den rette hjælp og støtte, så du kan gå fra A til B. Tjek forløbet ud her!

MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I

Efterlad en kommentar

FIND OS PÅ

Scroll To Top