Oplever du uregelmæssig menstruation?

Unormale menstruationscyklusser er ofte noget mange kvinder oplever måned efter måned eller ind i mellem. Der er mange faktorer, der spiller ind og som kan påvirke vores menstruationscyklus. En ting er dog vigtig at påpege: du har fået din menstruation af en grund og den har store helbredsvirkninger for din krop.

Hypothalamus og hypofysen i hjernen, æggestokkene, binyrerne og skjoldbruskkirtlerne hjælper alle med at regulere din menstruation og sikre, at du har en naturlig hormonbalance.

Fakta om uregelmæssig menstruation eller udeblivende menstruation:

Den gennemsnitlige tid i mellem dine menstruerende perioder kan variere fra kvinde til kvinde, især under puberteten og perimenopausen (før menopause). De fleste kvinder vil få deres menstruation en gang om måneden.

Hvis en kvinde i alderen 15-38 år stopper med at få sin periode (amenoré), er det en solid indikation på, at noget ikke stemmer overens. Primær amenoré er, når en ung kvinde aldrig når at få sin periode under puberteten, mens sekundær amenoré er, når en kvinde tidligere har haft sin menstruation, men at den på et tidspunkt udebliver i tre eller flere måneder.

At have en regelmæssig og moderat smertefri menstruation hver måned er en god indikation på, at dine hormoner er i balance og at reproduktionssystemet virker korrekt.

Uregelmæssige perioder, udeblivende perioder eller meget smertefulde menstruationer og intense PMS-symptomer er tegn på, at et eller flere af dine hormonniveauer enten mangler eller er for høje.

Uregelmæssige perioder og amenoré er forbundet med en række alvorlige forhold, herunder øget risiko for osteoporose, hjertesygdomme, infertilitet og andre hormonelle komplikationer*.

Lave østrogenniveauer ledsages af ændringer i mineral-, glukose- og fedtstofskiftet. Disse metaboliske forandringer påvirker knogler og kardiovaskulær sundhed, hvilket øger risikoen for osteoporose og hjertesygdomme senere i livet.

Der er mange fakta, der spiller ind og som kan påvirke din cyklus, herunder at spise for lidt, motion, lav vægt, stress og genetik.

På liveforløbet Skab naturlig (hormon)balance hjælper jeg dig med at regulere din cyklus og skabe naturlig hormonbalance. Tag med på en 6 måneders rejse kun for kvinder, hvor du hver måned bliver undervist i dit unikke hormonsystem og får hjælp til at gå fra ubalance til balance.

Tjek forløbet ud her

Den naturlige vej til regelmæssig menstruation

Din ægløsning og menstruation er reguleret af forskellige kønshormoner, især østrogen. Der er mange slags østrogener til stede i din krop. De tre vigtigste er estradiol, estriol og estron.

Estradiol (østradiol) produceres i æggestokkene og i binyrerne. Det betragtes som den mest potente af de tre østrogener og er stærkt relateret til menstruation, mens de andre typer af østrogen er mere relaterede til graviditet. Efter 50års alderen producerer æggestokkene mindre østrogen og det bliver herefter binyrernes job at forsyne kroppen med østrogen eller give de biokemiske forstadier, der bruges til at syntetisere østrogen. Derfor går kvinder naturligvis i menopause.

For mange kvinder kan lave østrogenniveauer forårsage uregelmæssige perioder. Faktisk kan det være svært at forestille sig, at vi kan have lave niveauer af østrogen med alle de kunstige kilder til xenoøstrogener vi møder til dagligt via forurening, toksiner og en dårlig kost. Men for nogle kvinder er det muligt.

Stress påvirker din cyklus

Det antages, at lav østrogen ikke alene skyldes manglende evne til at producere nok østrogen i kønshormonerne, men ofte på grund af påvirkningen af høje niveauer af stresshormoner i kroppen.

De to største faktorer, der kan påvirke dig, er klart din daglige kost og kroniske stress.

Læs også: Stress og binyretræthed

De største årsager til uregelmæssig menstruation

1. Højt stressniveau

Når du er underlagt stress over en længere periode, påvirker det dine binyrer og deres hormoner enormt. Chok, traumatiske begivenheder eller daglig stress kan pludselig få binyrerne på overarbejde, hvilket kan forstyrre produktionen af ​​skjoldbruskkirtelhormoner, østrogen og andre reproduktive hormoner. Binyrernes østrogenproduktion sænkes, hvilket vil påvirke andre hormoner, herunder luteiniserende hormon (LH) og follikelstimulerende hormon (FSH). Falder LH og FSH til under det normale, vil en konsekvens være, at din menstruation udebliver.

Din krop vil altid sikre sin egen overlevelse og er du stresset, så er det ikke en god idé at forsøge at blive gravid.

2. Dårlig kost

En dårlig kost, der er lav på næringsstoffer, antioxidanter og probiotiske fødevarer, men høj i stimulanser, kan påvirke binyrerne og skjoldbruskkirtlen negativt. F.eks. vil et højt indtag af sukker, transfedtsyrer, kunstige smagsstoffer og pesticider udmatte din skjoldbruskkirtel og dine binyrer. Når det sker vil dine kortisolniveauer i blodet stige, hvilket vil hæmme produktionen af andre vigtige hormoner, herunder dine kønshormoner.

Du skal sørge for at spise en sund kost fyldt med gode antioxidanter, fedtstoffer og proteiner. Download gratis vores opskriftsbog her og få gode ideer til en sund kost.

Læs også: kuk i cyklussen og menstruationssmerter

3. Ekstremt vægttab og lav kropsvægt

Din kropsvægt har også stor indvirkning på din cyklus.
Kropsfedt er vigtigt for at skabe tilstrækkeligt østrogen, hvilket er grunden til, at meget tynde kvinder eller dem, der lider af anoreksi og bulimi kan opleve udeblivende menstruationer.

4. Overtræning

Selvom moderat træning er meget vigtigt for hjertesundhed, humør, søvn og opretholdelse af en sund kropsvægt, kan for meget motion også lægge pres på dine binyrer, skjoldbruskkirtel og hypofysen. Kvinder, der begynder at træne hårdt kan opleve uregelmæssig menstruation.

5. Skjoldbruskkirtlen

Din skjoldbruskkirtel kan sagtens være årsag til dine uregelmæssige menstruationer!* Skjoldbruskkirtlen betragtes som en afgørende regulator for det endokrine system, som i høj grad styrer dit stofskifte og påvirker dine kønshormoner.

6. P-piller

Jeg vil aldrig anbefale p-piller til nogen. P-piller har frygtelige bivirkninger og kan rode rundt i dit hormonsystem.

Din naturlige menstruationscyklus består af stigende og faldende niveauer af østrogen og progesteron, men når du tager p-piller, stabiliseres østrogen på et højt niveau. Denne tilstand narrer kroppen til at tro, at den er gravid, hvilket kan resultere i uregelmæssige perioder. Det kan tage kroppen mange måneder eller endda år at genoprette sin naturlige tilstand og vende tilbage til en sund homeostase.

En rapport offentliggjort i American Journal of Obstetrics and Gynecology fandt ud af, at omkring 29% af kvinderne oplever uregelmæssige perioder i mere end tre måneder efter at de er stoppet med at tage p-piller.

Læs også: Menstruationssmerter og p-piller

7. Løbende hormonelle ubalancer og lidelser

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en kendt hormonubalance hos kvinder, der påvirker ægløsningen negativt. Når en kvinde har PCOS, oplever hun ændringer i niveauer af hendes kønshormoner, herunder østrogen, progesteron og testosteron, hvilket kan resultere i unormal krops- eller ansigtshårvækst, vægtforøgelse, blodsukkerproblemer, akne og uregelmæssige menstruationscyklusser.

Kvinder med PCOS går desværre ofte også for tidligt i overgangsalderen.

Læs også: Sådan mindsker du dine PCOS symptomer!

8. Tarmlidelser

Oplever du problemer med din tarm, måske cøliaki eller mobus chron, så kan det påvirke dine hormonniveauer. Din tarms største arbejde er at optage næringsstoffer fra din mad og afgifte dit system. Virker din tarm ikke optimalt, så vil det påvirke din krop og dit hormonsystem.

Sådan balancer du dit hormonsytem

Din kost, dit stressniveau, dit forhold til familie og venner, dine træningsvaner, dit miljø og en lang række andre faktorer i dit liv spiller en kæmpe rolle i balanceringen af dit hormonsystem.

Oplever du udeblivende perioder eller uregelmæssig menstruation, kan det være yderst vigtigt at få målt dine homonniveauer. At få klargjort hvordan niveauer af det follikelstimulerende hormon (FSH), det luteiniserende hormon (LH), det thyroidstimulerende hormon (TSH) og prolactinmålinger ligger, kan det give et afgørende billede af din hormonsituation og hvordan du bedst muligt kan gå fra ubalance til balance. Du kan læse mere om vores hormontest her.

1. Reducer stress

Det er vigtigt at stille ind på flere områder i forhold til stress. Både sund kost, positive livsstilsvalg, gode vaner og blid motion samt balancering af søvn kan hjælpe dig med at stresse af.

Du kan også prøve at tage adaptogene urter, som er en unik klasse af helbredende planter, der fremmer hormonbalancen og beskytter kroppen mod en lang række stressrelaterede sygdomme. Adaptogener som som maca, ashwagandha og astragalus hjælper din immunfunktion og bekæmper de dårlige virkninger af stress. Ashwaganhda støtter skjoldbrukkirtlen og ved binyretræthed.

2. Optimer din kost

Gode og sunde fedtstoffer er grundlæggende byggesten for dine hormoner. Så sørg for at få sunde fedtstoffer fra omega-3, kokosolie, nødder og frø, avocadoer, økologisk smør og vildtfanget fisk som laks.

Probiotika støtter din tarm og kan hjælpe din krop med at producere visse vitaminer, der påvirker hormonniveauer som insulin.

3. Undgå toxiner

Du kan i høj grad eliminere toksiner i din krop ved at undgå konventionelle kropsplejeprodukter, der har høje hormonforstyrrende ingredienser som DEA, parabener, propylenglycol og natriumlaurylsulfat. Disse er alle relateret til ændringer i østrogenproduktionen og kan muligvis også give skjoldbruskkirtel- og binyreproblemer. Kontroller derfor omhyggeligt ingrediensetiketten på dine hudpleje- og husholdningsprodukter.

Boost din detox ved at investere i en 3 måneders homøopatisk ampulkur

Tag med på en 6 måneders hormonrejse hvor du bliver undervist i kroppens processer, vigtige næringsstoffer, udrensningsmetoder og hormonel balance. Lad mig hjælpe dig med at gå fra A til B. Tjek forløbet ud her.

This image requires alt text, but the alt text is currently blank. Either add alt text or mark the image as decorative.

MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I

Efterlad en kommentar

FIND OS PÅ