Lider du af den “tavse lidelse”?

Denne “tavse lidelse” er en af ​​de mest almindelige hormonelle forstyrrelser hos kvinder. Den er tæt forbundet med infertilitet og kan skabe en tung følelsesmæssig byrde for dem, der lider af det, oven på dets mange symptomer og relaterede fysiske problemer. Denne lidelse kaldes polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Den rammer alt fra 6 procent til 21 procent af kvinder i den fødedygtige alder.

Flere mennesker bliver opmærksomme på denne lidelse, selvom det har været en relativt underdiagnosticeret tilstand i lang tid. Den gode nyhed er, at der er mange naturlige måder at lindre den “tavse lidelse” på. Man starter med at gøre alt, hvad du kan for at balancere hormoner naturligt.

Der er flere symptomer, der er almindelige blandt kvinder

Undertiden danner æggestokkene det, der kaldes “funktionelle æggestokcyster.” Der dannes en hinde på overfladen af ​​en æggestok omkring et modent æg. Normalt forsvinder hinden, når ægget er frigivet. Hvis ægget ikke frigives, eller hinden lukkes rundt om ægget og fyldes med væske, bliver det en funktionel cyste. Udtrykket “polycystic” betyder bogstaveligt, at en kvindes æggestokke har flere små cyster på sig.

Normalt frigiver æggestokkene en lille mængde mandlige kønshormoner (kaldet androgener), men hos kvinder med den “tavse lidelse” begynder æggestokkene at danne lidt mere androgener, hvilket er årsagen til maskuline symptomer som ekstra ansigts- og kropshår, hårtab på hovedet, acne og humørproblemer.

Almindelige symptomer på den “tavse lidelse” inkluderer:

  • Uregelmæssige eller manglende menstruationer 
  • Vægtøgning og / eller problemer med at tabe sig
  • Acne
  • Insulinresistens (relateret til en øget risiko for diabetes)
  • Høje mandlige hormonniveauer, især testosteron
  • Overdreven hårvækst f.eks. i ansigt og underliv 
  • Skaldethed på hovedet eller tyndt hår
  • Træthed
  • Ændringer i humør
  • Lav sexlyst 

Naturlige måder at mindske den “tavse lidelse” på:

Den “tavse lidelse” er en kompleks tilstand og løsning på de hormonelle ubalancer, der forårsager det, er ikke den samme for alle kvinder. Diæt er ikke alt og andre livsstilsfaktorer – især stress, men også ting som måltider og søvn – spiller alle en vigtig rolle for dit reproduktive system.

Giv din kost en make-over

En kost med højt fedtindhold og lavt kulhydratindhold kan faktisk resultere i vægttab og dertil have fokus på antiinflammatorisk kost. Naturligt antiinflammatoriske fødevarer inkluderer grøntsager, frugt, græsfodret/græsopdrettet kød, vildfanget fisk (som laks), nødder/frø (som chia, hør, hamp, mandler og valnødder) og uraffinerede olier/fedtstoffer (herunder kokosnøddeolie, olivenolie og avocado). Denne type kost ser ud til at reducere nogle af de metaboliske symptomer hos den “tavse lidelse” og resulterer i vægttab. Hold dig bestemt fra korn, raffineret sukker, alkohol og koffein. Er det svært for dig, så kom med på Chloe’s forløb Hormonboost og få redskaber til at lykkes med din nye livsstil.

Få nok søvn

Søvn er afgørende for cellegenerering, hormonproduktion, stresskontrol og endda vægtstyring. Faktisk kan søvnmangel have de samme negative virkninger på sundhed og hormoner som mangel på aktivitet og en dårlig kost kan.

Træning på en passende måde

Hvis du er tilbøjelig til at udvikle hormonelle ubalancer, skal du huske, at der er en fin linje mellem for lidt aktivitet og for meget. Generelt er kvinders kroppe mere modtagelige for hormonelle forandringer, når motion øges ud over et sundt niveau.

Der er dog mange fordele ved træning. Mens personer med polycystisk ovariesyndrom muligvis ikke er i stand til at tabe sig gennem træning så let som andre, er der bevis for, at uanset hvilken type træning du vælger, kan træning forbedre fertilitetsmarkører, insulinresistens, betændelse og vægt.

Få mere D-vitamin

At tilføje D-vitamin til en daglig rutine kan være med til at forbedre insulinfølsomheden og støtte både kroppens forsvar, vægttab og hormonbalancen.

Kom med på Chloe’s forløb Hormonboost og lær en masse omkring din krop og dens hormonsystem.

Læs også: BOOST DIN (OG DIN MANDS) FERTILITET

Kilder: https://www.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jwh.2014.5000
https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa022637/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525389/

MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I

Efterlad en kommentar

FIND OS PÅ