Skip to content

Hypothyroidisme eller hyperthyroidisme – helbred og forebyg

Skjoldbruskkirtlen er en lille fin kirtel, som sidder i halsen på dig. Det fungerer som kroppens termostat, hvor den blandt andet regulerer din kropstemperatur, dit sultniveau og dit energiforbrug.

Ifølge National Women’s Health Information Center er der omkring 20 millioner amerikanere, der lider af skjoldbruskkirtelforstyrrelser*. Og overraskende nok er det anslået, at mere end 60%, der lider af skjoldbruskkirtelproblemer, er helt uvidende om, at de har det problem.

Den amerikanske thyroidforening rapporterer, at én ud af otte kvinder i USA er påvirket af en skjoldbruskkirtelforstyrrelse på et eller andet tidspunkt i løbet af livet*.

Din skjoldbruskkirtel styrer mange aspekter af metabolisme, herunder regulering af produktionen af ​​forskellige hormoner, der gør det muligt for kroppen at udføre vitale funktioner – f.eks. fordøjelse og reproduktion.

Problemer med skjoldbruskkirtlen påvirker vægt, humør, libido, frugtbarhed, fordøjelse, kroppens kompensation og energi.

To af de vigtigste hormoner, som skjoldbruskkirtlen producerer, hedder T3 (triiodothyronin) og T4 (thyroxin). Disse to hormoner frigives af skjoldbruskkirtlen og rejser gennem kroppen via blodbanen. De konverterer ilt og kalorier til energi. Denne energi er afgørende for kognitive funktioner, stemningsregulering, fordøjelsesprocesser, et sundt sexdrive og meget mere*.

Flere næringsstoffer, såsom jod og selen, spiller en vigtig rolle for skjoldbruskkirtlen. Derudover er B-vitaminer, zink og aminosyrer (proteinernes “byggesten”), som omdannes af skjoldbruskkirtlen til hormonerne T3 og T4, også meget vigtige.

TILMELD DIG ET GRATIS WEBINAR OM DIT STOFSKIFTE LIGE HER.

De hyppigste symptomer på hypothyroidisme (lavt stofskifte) er*:

 • Vedvarende træthed, sløvhed og lav motivation
 • Tristhed, depression og evt. angst
 • Fryser ofte (kolde fødder og hænder)
 • Tørt hår og hud
 • Hjernetåge, problemer med at koncentrere sig og glemsomhed
 • Hæs stemme
 • Uforklarlig vægtøgning
 • Forstoppelse, oppustet og andre fordøjelsesproblemer
 • Muskelsvaghed og sommetider muskelsmerter

De hyppigste symptomer på hyperthyroidisme (højt stofskifte):

 • Søvnløshed og søvnproblemer
 • Højt bankende hjerte og uro i kroppen
 • Uforklaret vægttab
 • Sved
 • Muskel svaghed
 • Tyndt, skørt hår
 • Følelsen af at være ved siden af sig selv

Hvad forårsager skjoldbruskkirtelproblemer?

Hypothyroidisme

I tilfælde af hypothyroidisme producerer skjoldbruskkirtlen ikke nok af thyreoideahormonerne T3 eller T4 (eller begge dele). Ofte kan dette også skyldes den tilstand der hedder Hashimoto’s thyroiditis, hvor kroppen fejlagtigt angriber skjoldbruskkirtlen og dermed kompromitterer dens funktion. Hashimotos sker på grund af et autoimmun respons (kroppen angriber sit eget væv), som forstyrrer normal produktion af hormoner i skjoldbruskkirtlen.

Årsager til Hashimotos sygdom kan omfatte høje mængder stress, næringsstofmangler (såsom lavt jod), lav immunfunktion og belastning fra affaldstoffer*. På verdensplan er jodmangel i kosten imidlertid den hyppigste årsag til hypothyroidisme.

Også leaky gut (hul i tarmslimhinden) er en medvirkende årsag til symptomer på skjoldbruskkirtlen problemer, da det hæver inflammationsniveauer og forstyrrer visse metaboliske processer.

Læs også: Er du skjoldbruskkirtel typen?

Hyperthyreoidisme

Hyperthyroidisme er derimod når kroppen har for meget af de nødvendige thyreoideahormoner. Ifølge den amerikanske skjoldbruskkirtelforening kan årsag til Graves sygdom være for meget T4 i tabletform, som kan bidrage til hyperthyroidisme*.

Test dit hormonsystem via en laboratorietest og find ud af hvordan du bedst støtter dit system.

Hvorfor opstår lavt eller højt stofskifte?

Der er mange faktorer, der kan bidrage til problemer i skjoldbruskkirtlen – alt fra genetik til dårlige livsstilsvaner. Forskning viser, at nogle af de mest kendte risikofaktorer for skjoldbruskkirtlen er:

 1. Mangler på de tre vigtige næringsstoffer, der understøtter skjoldbruskkirtlen – jod, selen og zink.
 2. Dårlig kost med for mange forarbejdede fødevarer som indeholder sukker eller usunde fedtstoffer. For meget koffein og/eller alkohol kan også bidrage til følelsesmæssig stress og dårlig tarmflora.
 3. Følelsesmæssig stress, som angst, træthed og depression. Psykisk stress kan forstyrre normal binyrefunktion og påvirker hele immunsystemet samt nyrer, lever og skjoldbruskkirtlen*.
 4. Belastet tarm med eventuelle utætheder, som vil udløse betændelse. Dette påvirker optagelsen af fødevarer, som kan føre til autoimmune reaktioner.
 5. Genetiske faktorer*.
 6. Graviditet eller andre hormonelle ændringer.
 7. Inaktivitet, mangel på motion og stillesiddende livsstil.
 8. Toksicitet på grund af kemisk eksponering eller kontakt med andre miljøforurenende stoffer*.

Ønsker du at gøre en forskel for dit helbred?

Så tilmeld dig Chloes hormonforløb som starter d. 28. oktober 2018. Her tager hun dig igennem et unikt program som varer seks måneder, hvor du får styr på alle de risikofaktorer der er beskrevet ovenover! Se mere her!

Behandling af hypothyroidisme med konventionel medicin*

Når det kommer til hypothyroidisme, har kroppen brug for flere skjoldbruskkirtelhormoner. En fælles behandling i den medicinske verden er syntetisk thyroxin eller T4 og der findes mange typer af T4-receptpligtig medicin.

I tilfælde af Hyperthyroidisme er den mest almindelige behandling anvendelse af radioaktivt jod. Anti-thyroidea medicin bruges til at reducere og normalisere skjoldbruskkirtlens funktion. Andre muligheder er stoffer, der stopper produktionen af ​​skjoldbruskkirtelhormonet eller kirurgi for at fjerne en stor del af den faktiske skjoldbruskkirtel.

hormonforløbet hjælper jeg dig med at analysere dine hormontester og sammen med Dr. Allan Fjelstrup finder vi ud af, om der er brug for supplerende hormonmedicin. Se mere her.

Vil din læge ikke tage en hormontest for dig, så hjælper jeg dig også med dette.

1. Få nok jod, selen og zink

Mange (men ikke alle) klienter med hypothyroidisme er lav på jod. Derfor kan dit jodindtag sandsynligvis hjælpe din skjoldbruskkirtlen med at producere flere af de nødvendige hormoner.

Jod er et nøglemineral til at konvertere og frigive skjoldbruskkirtelhormoner.

Det er vigtigt at du investerer i algen Kelp i stedet for rent jod. Kroppen har svært ved at samarbejde med rent jod og kan meget lettere optage den aktive form der findes i kelp. Køb det her.

Selen hjælper med at balancere niveauer af T4 hormoner, så prøv at spise masser af fødevarer med et højt niveau af selen som spinat, hellefisk, sardiner, græsfodret oksekød og kalkun. Lider du af autoimmune lidelser, kan du have et mangel af selen, så et supplement kan være meget nødvendigt i dette tilfælde.

Tilsvarende er zink og B-vitaminer (især vitamin B12) nødvendige for skjoldbruskkirtlens sundhed og kan mangle i din kost – især hvis du sjældent spiser animalske fødevarer. De bedste kilder er dog animalsk protein (oksekød, kalkun, æg osv.), som giver kroppen de tiltrængte aminosyrer samt visse antiinflammatoriske planter som grønne ærter, asparges, kikærter, kakao, spirer, sesamfrø, hørfrø, nødder (pistacienødder) og svampe.

Køber du vores vitamin pille, så får du præcis det din krop her brug for – se mere her

2. Boost din søvn og stress af

Når du har en masse fysisk eller følelsesmæssig stress som overarbejde, træthed, vrede, utilfredshed eller har været gennem en traumatisk oplevelse, kan din krop forblive i “kamp-eller-flugt”-systemet, hvor stresshormoner som adrenalin og cortisol er forhøjet.

Dette har negative virkninger som indsnævring af blodkar, øget muskelspænding og blodtryk og frigivelse af inflammatoriske proteiner og antistoffer, der kan undertrykke immunfunktionen og beskadige binyrene/skjoldbruskkirtlen. Dette er en grund til, at personer med skjoldbruskkirtelproblematikker ofte oplever hormonelle ændringer som nedsat libido, frugtbarhedsproblemer, humørsvingninger og så videre.

For at passe på endokrine kirtler, er det vigtigt at tage stress alvorligt og tackle de grundlæggende årsager til den mentale belastning.

Få gerne 7-9 timers søvn hver nat, meditation og motioner. Snak om de ting der går dig på og se om du ikke kan bede om hjælp. Læs mere her.

Læs også: Reguler dit stofskifte – naturligt

3. Reducer toksicitet

Kemiske toksiner – fra ting som medicin, hormonel prævention eller andre hormonpræparater samt fra skønheds- eller rengøringsprodukter kan bidrage til inflammatoriske reaktioner i din krop. Brug altid naturlige produkter så meget som muligt, reducer indtag af unødvendige lægemidler og køb økologisk.

Hormonproblematikker som lavt stofskifte kan også skyldes tungmetal toksicitet som kviksølv. Tungmetaller fra amalgamfyldninger og vacciner har en affinitet for skjoldbruskkirtlen og kan forstyrre din hormonbalance og skjoldbruskkirtelfunktion.

Invester i en detox-kur og hjælp din krop af med alle de affaldstoffer der belaster dit immunforsvar og hormonsystem.

4. Kosttilskud til at reducere inflammation

Probiotika er meget gavnlige for hele dit tarmsystem og for at forbedre din immunitet. Omega-3 fra hørfrø eller vildfanget fisk har også en evne til at støtte din tarm og dit immunforsvar. Begge kan hjælpe med at stabilisere dit humør og understøtte binyre-/skjoldbruskkirtelfunktioner.

Probiotika er “gode bakterier”, der bor i din tarm og kommunikerer med din hjerne om kroppens overordnede sundhedstilstand. Køb den bedste probiotic på markedet lige her.

Skal du med på årets hormonrejse?

På hormonforløbet Skab naturlig (hormon)balance er der et helt modul der er didikeret til dit stofskifte og skjoldbruskkirtel. Skjoldbruskkirtlen har nemlig et vigtigt job i din krop og jo mere den er i balance –  ja, jo bedre føler du dig.

Måned for måned bliver du undervist i kroppens unikke helbredende evner, dens hormonsystem, kostens betydning for din krop og dit sind – samt hvilke hormonterapier der er perfekt til dig. Du skal møde op én gang om måneden (søndage) til undervisning og fordybelse, og derudover foregår al undervisning, sparring og udveksling digitalt,­ så du kan deltage, uanset hvor du bor.

Se mere her.

MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I

Efterlad en kommentar

FIND OS PÅ

Scroll To Top