Hvad er kollagen?

Hvad er kollagen og hvorfor er det så vigtigt?

Kollagen er et protein, som udgør ca. 30% af det protein vi har i kroppen. Den findes helt naturligt i os, og som er yderst vigtig for vores kroppe. Kollagen består af aminosyrer, som er viklet sammen i det man kalder det tredobbelte helix. Kollagen agerer bl.a. byggesten for vores muskler, knogler, hud, blodårer, fordøjelseskanal, led og sener.

Kollagen bidrager bl.a. med styrke og elasticitet til vores hud og står for at erstatte døde hudceller med nye. Kroppen producerer selv kollagen, men mængden af kollagen som produceres, daler i takt med at vi ædles. Det er denne degenerative proces, som er skyld i den fysiske aldring af huden, såsom rynker, løs hud der hænger og ledsmerter pga. svagt og nedsat bruskvæv.

Hængende hud og fald i kollagen

Ud over alder som værende en afgørende faktor for vores kollagenniveau i kroppen, spiller vores livsstil også en afgørende rolle. Her påvirker en diæt rig på sukker, og andre simple kulhydrater, og med for få antioxidanter, rygning, dårlig søvn, inaktivitet, mangel på C-vitamin og meget og hyppig soleksponering, bl.a. også til nedsat kollagenniveau i kroppen.

Mange af disse kollagenpåvirkelige faktorer er altså kost- og livsstilsrelateret1, og er derfor noget vi kan selv kan gøre noget ved.

Kollagen indeholder 19 forskellige aminosyrer, og bliver på baggrund af det, kaldt for et komplekst protein. De 19 forskellige aminosyrer er en kombination af både essentielle og ikke-essentielle aminosyrer, hvor de essentielle, er dem som vi ikke selv kan danne i kroppen, men som skal tilføres kroppen via kosten.

De ikke-essentielle aminosyrer, produceres normalt af vores krop. Er man syg af den ene eller anden art, eller lever mad med psykiske og følelsesmæssige stresssymptomer til daglig, så kan det dog ske, at din krop ikke producerer nok ad de ikke-essentielle aminosyrer. Derfor må både de essentielle og de ikke-essentielle aminosyrer tages i betragtning, når vi snakker om kost, livsstil og kosttilskud.

Kollagen indeholder hovedsageligt to ikke-essentielle aminosyrer, prolin og glycin, som derfor kan være svært at få nok af.

 • Prolin udgør ca. 15% af kollagen. Prolin2 er med til at beskytte vores blodkar, forbedre vores ledfunktion og har flere forskellige kardiovaskulære (hjerte-kar) fordele.
 • Glycin udgør ca. 30% af kollagen. Glycin3 indgår bla. i opbygningen af dele af vores DNA-tråde, og indgår som én ud af tre aminosyrer, til dannelsen af kreatin, som booster dit energiniveau og muskelopbygningen under træning. Undersøgelser4 viser også, at glycin bidrager til en forbedring af centralnerve- og fordøjelsessystemet.

Vi har lavet en lækker kollagen milkshake til dig her.

Kollagen indeholder også glutamin og arginin, som er to andre ikke-essentielle aminosyrer.

 • Glutamin anses for at være en af de vigtigste aminosyrer i kroppen. Glutamin5 bliver produceret i vores muskler og tilføres via den mad vi spiser. Forskning tyder på, at glutamin har fordele såsom at forebygge angst, spændinger, søvnløshed, koncentrationsbesvær, fordøjelsesproblemer, et svækket immunsystem og generelt lav energi. Ifølge en rapport i American Journal of Clinical Nutrition6, har glutamin en positiv effekt på produktionen af vores væksthormon, og kan bl.a. være med til at påvirke udskillelsen af signalstoffet GABA, som giver os en følelse af indre ro.
 • Arginin er en del af flere metaboliske processer i kroppen. Det nedbrydes til nitrogenoxid i kroppen, hvilket bl.a. har forbindelse til vores hjerte og arteriesundhed7. Derudover bidrager arginin til et styrket immunforsvar og en forbedret cirkulation i kroppen. Arginin kan også påvirke sexlysten hos manden.

Kollagens mange fordele – hvorfor er kollagen så vigtigt?

Her får du 7 generelle fordele med kollagen:

 1. Styrker hud- og hårsundhed
  Bidrager til cellefornyelse og dermed mindre elastisk hud, færre rynker og hud som ser fastere ud. Studier8 har vist, at kollagen bl.a. bidrager til en signifikant forbedret hudelasticitet og forebygger tør hud.
  Derudover bidrager kollagen til forebyggelse af appelsinhud og reducering af strækmærker.
 1. Reducerer ledsmerter og degenerering
  Et for lavt kollagenniveau i kroppen, kan bidrage til smerter, stivhed og hævelse i sener og ledbånd. Kollagen er derfor med til at hjælpe vores sener og led, bevæge sig og fungere bedre9. Dermed bidrager det også som forebyggelse og reducering af ledsmerter10. Et nyere studie viser ovenikøbet, at kollagen er effektivt i behandlingen af slidgigt samt andre ledproblematikker11.
 1. Forebygger utæt tarm
  Kollagen hjælper også vores tarm. Det er nemlig med til at absorbere vand ind i tarmene, nedbryde proteiner og berolige tarmens inderside, ved at opbygge nedbrudt væv i cellevæggene, rundt omkring i tarmen. På den måde forhindres store skadelige toksiner, i at kunne diffundere gennem tarmvæggen, ud i blodbanen og forårsage inflammation. Det man ellers kalder utæt tarm. I forbindelse med dette viser flere studier12, at koncentrationen af kollagen er mindre hos patienter, som lider af en inflammatorisk tarmsygdom. Da kollagen hjælper med opbygning af tarmens indre, kan et supplement af kollagen bidrage til behandlingen af utæt tarm og inflammatoriske tarmsygdomme.
 1. Booster stofskiftet, muskelmassen og energiniveauet
  Kollagen kan også bidrage til et øget stofskifte13, en øget muskelopbygning og et øget energiniveau. Glycinen i kollagen, bidrager bl.a. til omdannelsen af glukose til energi, som musklerne kan bruge til opbygning. I kombination med C-vitamin, optimeres brugen af kollagen i kroppen, og det kan derfor være en fordel at tage tilskud af kollagen og C-vitamin samtidig. Derudover har man fundet ud af14, at argininen i kollagen, gør at kroppen bliver bedre til at lave protein af andre aminosyrer, som også er med til at øge opbygge musklerne.
 1. Styrker negle, hår og tænder
  Kollagen bidrager til opbygningen af stærke negle, hår og tænder, og kan være med til at forebygge hårtab. Et studie publiceret i Journal of Investigative Dermatology 15 viser også, at der er en væsentlig sammenhæng mellem bl.a. kollagen, som en del af en sammenhængende struktur af celler, og regenereringen af hårsækkene.
 1. Forbedrer leverfunktionen
  Vores lever fungerer som nedbrydningsorgan af eksempelvis alkohol, medicin, hormoner og giftstoffer. Nedbrydning af især alkohol og toksiner/giftstoffer, gør skade på leveren over længere tid. Studier16 viser at glycinen i kollagen kan bidrage med at minimere skade på leveren, forårsaget af alkohol samt andre former for leverskader, og bidrager på den måde til en lever som fungerer bedre.
 2. Er med til at beskytte hjerte-karsystemet
  Prolinen i kollagen hjælper med at mindske ophobningen af fedt i væggen af vores arterier, hvilket er med til at forebygge åreforkalkning og stabilisere vores blodtryk. Derudover bruger kroppen prolin til at genopbygge nedbrudt væv i både vores arterier og led, og er med til at opretholde vores brusk, i takt med at vi bliver ældre.Nedbrydningen af arginin til nitrogenoxid i kroppen bidrager også til et sundt hjerte-karsystem, ved at påvirke til vasodilation i arterierne, som sænker blodtrykket og optimere blodcirkulationen.

Gode kollagenkilder og andre naturlige måder at booster og opretholde dit kollageniveau:

Kollagen er primært at finde I fødevarer rige op protein. Undersøgelser viser dog også, at en kost rig på antioxidanter, hæmmer frie radikaler, og beskytter kollagen i kroppen. Derudover vil en kost rig på C-vitamin-holdige fødevarer, sikre at der er nok C-vitamin til stede, for at optimere optagelsen af kollagen i kroppen.

Det kan eksempelvis være fra kalve- og oksekød, kylling, fisk, æg eller bone broth, altså suppe lavet på knogler.

Derudover findes der flere andre naturlige måder at booste dit kollageniveau.

 • Adaptogene urter: som ashwagandha, hellig basilikum og ginseng, bidrager til balance, beskyttelse og gendannelse af kroppen. Urterne kan hjælpe din krop med at respondere på stress og andre influenter17.
 • C-vitamin-holdige fødevarer: såsom kiwi, jordbær, citrus, broccoli, camu camu, grønkål og peberfrugter. Da C-vitamin hjælper kroppen med at optimere brugen af kollagen, er C-vitamin et vigtigt næringsstof for kollagenoptagelsen.
 • Svovlholdige fødevarer: såsom hvidløg, løg, æggeblommer og korsblomstrede grøntsager, som blomkål, broccoli, rosenkål, grønkål mm.
 • Urter, krydderier og fødevarer rige på antioxidanter: som gurkemeje, rosmarin, grøn te, acai og gojibær
 • Spirulina: er en type af alge, som indeholder glycin, som er en af de vigtige komponenter i kollagen. Spirulina er derfor en god plantebaseret kilde, specielt til denne aminosyre.

Kollagen som kosttilskud

Mange kollagen-kosttilskud indeholder kollagen-peptider, som er mindre enheder af kollagen, som nedbrydes og optages nemmere og hurtigere i vores krop. Kollagen-peptider har præcis de samme næringsstoffer og den samme aminosyresammensætning som kollagen, og bidrager også med de samme fordele som kollagen gør. Derfor kan et supplement med kollagen-peptider være fordelagtigt, ift. at sikre at din krop har nok kollagen. Tages kollagen som pulver-kosttilskud, anbefales det at holde sig omkring 10-20 gram kollagen af gangen.

Gode proteinkilder i kombination med kollagen-peptider som kosttilskud, vil sikre, at din krop får tilført nok kollagen til optimal opretholdelse af muskler, knogler, hud, blodårer, fordøjelseskanal, led og sener.

Den kollagen vi holder mest af, finder du her.

MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I

Efterlad en kommentar

FIND OS PÅ