Skip to content

Hvad fortæller din afføring om din krops tilstand?

Er din afførring også forskellig fra dag til dag?

Hvis du kender de forskellige typer afføring, vil du bedre kunne finde ud af hvad der sker i dit fordøjelsessystem. Læg mærke til, om din afføring mest ligner type 4, som er den optimale eller om den minder om nogle af de andre.

Hvilken type er du?Type 1 – Forstoppelsesdiarré
Denne type afføring er mørk i farven, lugter kraftigt og synker for det meste til bunds i vandet. Hvis du har denne type, har du formentlig spist for mange forarbejdede eller raffinerede fødevarer. Det kan også være fordi, du har spist for mange ikke-økologiske fødevarer eller fordi du måske udsættes for for mange giftstoffer i din hverdag. Det kan være fra produkter til personlig pleje, kunstige sødemidler i din kost, rygning eller brug af plastik.

For at komme af med denne type afføring, kan det være en god idé at købe økologiske, friske, uforarbejdede fødevarer uden plastikemballage. Sørg for at drik minimum 2 liter vand om dagen.

Type 2 – Hårde knolde
Normalt er den mørk i farven og formet som små klumper eller kugler. Denne type afføring kan betyde at du har dårlig tarmflora, er dehydreret, stresset eller at du ikke spiser nok opløselige fibre i form af grønne grøntsager.

Hvis din afføring ligner denne, kan du gøre flere ting: Sørg for at spise masser af grønt. Spis også fødevare som fremmer mælkesyrebalancen som f.eks. kimchi, surkål, yoghurt eller kefir (som ikke er lavet på komælk) og kombucha (uden sukker). Hvis du ikke kan tåle disse fødevarer, kan du også med fordel tage kosttilskud som kan hjælpe dig til en sundere afføring. Klik her for at se vores kosttilskud til netop dette formål. Derudover skal du sørge for, at holde en god væskebalance (minimum 2 liter om dagen) og lave meditative vejrtrækningsøvelser.

Type 3 – Hårde pølser
For det meste mørkebrun i farven og har en lidt hård konsistens, hvilket kan gøre afføringsprocessen svær. Det er denne type du ser, hvis du indtager for mange forarbejdede proteindrikke og forarbejdet kød. For at slippe af med denne type afføring, kan du begynde at spise naturlige proteinformer, såsom fra legume familien (bønner) og æg fra fritgående dyr eller vildfangen fisk, i stedet for de forarbejdede proteinformer og så husk masser af grøntsager.

Type 4 – Normal afføring
Denne type afføringen er den mest optimale. Den er mellembrun og har en fast form. Passerer let og jævnligt et par gange om dagen.

Type 5 – Pølser, tynd afføring
Denne type kan variere i farven og er lidt tynd i konsistensen. Du vil kunne se små stykker af det du har spist for nyligt i din afføring. Hvis du ser denne type i kummen, kan det være tegn på, at du ikke får fordøjet din mad helt, hvilket i nogle tilfælde kan skyldes lav mavesyre eller fødevareallergi. Hvis du har for lav mavesyre kan du med fordel benytte dig af vores kosttilskud, som du finder her.

Type 6 – Grødet afføring
Generelt lys, grønlig eller tilmed hvid i farven. Det er denne type du ser, hvis du har spist raffineret, forarbejdet eller industrielt fremstillet fedt eller hvis din galdeblære ikke er i stand til at producere nok galde. Undgå dårlige fedtstoffer og overvej at støtte din galdeblærer med homøopatisk ampulkur og lever støtter som NAC og glutathione.

Type 7 – Vandtyndt diarré
Denne type kan variere i farven men er for det meste meget løs i konsistensen. Du vil kunne se små dele af den mad du har spist i let genkendelig form. Det kan være fordi du har spist noget mad, som din krop reagerer kraftigt på og alt skal ud!

Test din passagetid

60-80% af dit immunforsvar er lokaliseret i tarmsystemet. Når fordøjelsen fungerer fint og uden irritation og med en sund passagetid, vil kroppen blive bedre til at holde helbredet ved lige. En sund passagetid er mellem 18 og 24 timer.

Test:

  1. Slug 2 spsk. hvide sesamfrø efter et måltid
  2. Skriv ned hvad tid du slugte frøene
  3. Hold øje med din afføring for at se, hvornår frøene dukker op. Nogle enkelte kan ses her og der, men læg mærke til hvornår de fleste er samlet. 
  4. Skriv ned hvornår frøene viste sig i afføringen og tjek hvor mange timer der gik siden du slugte frøene

Hvis din passagetid er for hurtig
Din nuværende kost indeholder måske fødevarer, der irriterer fordøjelsessystemet som gør at kroppen forsøger at få disse fødevarer hurtigere igennem systemet

Hvis din passagetid er for langsom
Din nuværende kost har måske brug for flere opløselige fibre og flere sunde mælkesyrebakterier. Sørg for at drikke rigeligt med vand mellem måltiderne, spis friske og økologiske grøntsager og find tid til at få slappet af i løbet af dagen. 

Sådan får du generelt en bedre fordøjelse

  1. Sørg for at komme helt ned i gear og kom i den rette ”fordøjelsestilstand” inden et måltid 
  2. Tyg maden grundigt og langsomt. Når du gør det, sendes der signaler mellem munden og hjernen om, at nu er der noget der skal fordøjes
  3. Undgå at drikke vand under måltiderne. Vandet fortynder syren i mavesækken og nedsætter dens funktion. Drik heller en masse vand mellem dine måltider
  4. Undgå raffinerede fødevarer, kornprodukter, bælgfrugter og forarbejdede mælkeprodukter. Disse fødevarer kan irritere systemet og tyndtarmens slimhinde 
  5. Undgå alkohol, sukker, fastfood og betændelseshæmmende medicin 

Sørg for jævnligt at spise fødevarer, som er gode for mælkesyrebalancen eller tag kosttilskud til samme formål, det kan du få her.

Kosttilskud til for lav mavesyre fås her.

Vitamin C booster her!

Det er også altid en god idé at undgå korn. Hvis du er glad for brød, ligesom os, kan du finde opskrifter til lækre kornfri brød her!

På Choe’s nye forløb, lærer du en masse omkring din krop og hvordan du bedst skaber tarm-balance med de rette fødevarer og tilskud. Se mere her. 

MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I

Efterlad en kommentar

FIND OS PÅ

Scroll To Top