Frugtsukker er også sukker: Er du en frugtjunkie?

Du kender det sikkert. Klokken har slået eftermiddag. Det er knap fire timer siden, at du har fået frokost. Energien er dalende efter en lang arbejdsdag. Du er småsulten og har på samme tid brug for et energiboost.

Kanelgiflerne, chokofanterne i slikskålen og colaen er har du skippet for længst på grund af det høje indhold af sukker og de hurtige kulhydrater. I stedet tyer du til en dadelbar, appelsin eller en light sodavand.

Men hvad mange ikke ved er, at sukkeret i frugt fungerer på samme måde i kroppen som almindeligt sukker. Det får blodsukkeret til at stige og kan gøre dig afhængig, hvis ikke du passer på. Frugtsukker indeholder nemlig lige så meget energi som det sukker du finder i enten chokofanterne, coalen eller kanelgiflerne. Det, der adskiller frugt fra slik og søde sager er derimod indholdet af vand, kostfibre, vitaminer og mineraler, der derudover også kan være med til at give en større mæthedsfornemmelse.

En af de helt store syndere er tørret frugt, der indeholder 6-7 gange så meget sukker som frisk frugt. Så hvis du spiser mange tørrede abrikoser er det faktisk det samme som at stikke hånden ned i fredagsslikskålen.

Måske du skal spørge dig selv: er jeg egentlig sukkerafhængig?

Fra sukkerjunkie til health junkie

At være afhængig er sukker, er det samme som at være afhængig af alkohol, cigaretter og hårde stoffer, da hjernen i alle tilfælde udskiller stoffet dopamin, som er det, der gør os afhængige.

Hvis du render rundt med et ustabilt blodsukker, kan det være svært, hvis ikke noget nær umuligt, at sige nej tak til onsdagssneglen eller blot glide forbi frugtskålen uden at skue efter den. Mange af os bruger desværre også sukker som et middel til enten at skaffe os mere energi, når vi skal fejre og belønne os selv eller til at dulme følelser. Faktisk vil blodsukkeret blive endnu mere ustabilt, hvis vi giver kroppen sukker, når den beder om det. Vores sukkerafhængighed sidder altså dybt indlejret i vores vaner, krop og sind.

Så simpelt som det lyder, handler det i realiteten blot om at stabilisere blodsukkeret. Og hvordan gør man så det? Det kræver, at du spiser hyppige måltider og at din mad består af gode proteiner, grøntsager og sundt fedt som avocado, økologiske koldpressede olier og nødder. Olien er tricket til at sænke din sukkertrang og til at holde blodsukkeret i skak. Så længe, at du søger for at få de gode fedtstoffer, skal du ikke bekymre dig om at tage på. Derudover skal du også være opmærksom på de hurtige kulhydrater, som du finder i brød, ris og pasta, som omdannes til sukker i blodet. Så hvis du er sukkerafhængig, kan det netop være derfor, at du, som så mange andre, tyer til nybagte boller og pasta.

Og når sukkertrangen melder sig, så analyser situationen og spørg dig selv, hvad du i virkeligheden har brug for. Er du træt, stresset, ked af det eller mangler du kærlighed og omsorg? Begynd herefter at give kroppen – og dig selv – hvad du egentlig har brug for. Opfyld dine egne behov, frem for at dulme følelserne med sukker. Først når du finder ind til, hvad der udløser dit sukkerbehov, kan du slippe af med din sukkerafhængighed.

Er det tid til at tage skeen over i den anden hånd, lave en ændring og tage ansvar? Så tag med på vores nye forløb, hvor du på tre måneder kommer på en skræddersyet rejse med fokus på krop, kost, vaner og mønstre, hjem, hormoner og kommunikation.

Så tilmeld dig Chloe’s nye forløb og få al den støtte du har brug for.

MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I

Efterlad en kommentar

FIND OS PÅ