Får du hormonmedicin fra din læge?

Super mange kvinder oplever de værste gener lige omkring deres menopause. Gener, der får dem til at tage til læge for at bede om hjælp. Desværre er det sådan (ifølge mig), at din læge har to redskaber at ty til: operation eller kemisk medicin og i sidstnævnte tilfælde får du udskrevet hormonerstatning i form af østrogen, men er det uden bekymring?

Nogle af de mest almindelige symptomer ved overgangsalderen*:

 • Uregelmæssige perioder
 • Hedeture og nattesved
 • Humørsvingninger
 • Vaginal tørhed
 • Vægtforøgelse
 • Søvnløshed og ændringer i søvnkvalitet
 • Tyndt hår og tør hud
 • Ændringer i vandladning
 • Bryster bliver mindre
 • Manglende sexlyst

De fleste kvinder begynder at få gener omkring 40 års alderen

Præmenstruelle kvinder er typisk mellem 39-55 år, hvor HPO-aksen (Hypothalamic-Pituitary-Ovarian) ikke er så regelmæssig og hvor kommunikationen ændres, hvilket resulterer i uregelmæssige cyklusser. Cyklusser, der bliver sprunget over, anovulation (når æggestokkene ikke frigiver en umoden ægcelle under menstruationscyklus), hormonale svingninger og symptomer på menopause.

Overgangsalder anes, når når der er gået 12 måneder uden at kvinden har haft menstruation. HPO-aksen er kraftigt bremset til det punkt, hvor hun producerer lave niveauer af hormoner, men hun kan stadig have symptomer. Typisk er alderen 45-55 år.

Post-menopause er punktet, når alle symptomer på overgangsalderen er stoppet. Typisk ældre end 55 år, men mange kvinder oplever dog symptomer i mange år.

Hvorfor er østrogen så vigtig?

De tre østrogener produceres fra androgener gennem enzymer. Det primære molekyle, der begynder syntesen af østrogen, er kolesterol.

Østrogen er signalmolekyler i kroppen, der har mange gavnlige og komplekse aktiviteter. Vi har omkring 60 østrogenlignende hormoner i menneskekroppen.

 1. Det meste er lavet i æggestokkene og en lille mængde i binyrerne.
 2. Det styrer vækst og udvikling af kvindelige kønskarakteristika
 3. Tykker livmoderen ved implantation, øger vaginal surhedsgrad for at beskytte mod infektion og er vigtigt for vaginal fugtighed
 4. Østrogen er desuden nødvendigt for knoglernes sundhed
 5. I hjernen hjælper det med at opretholde kropstemperaturen, beskytter mod hukommelsestab, øger serotonin og serotoninreceptorer
 6. Det er vigtigt for kollagenproduktion, hudtykkelse og blodtilførsel til huden
 7. Det hjælper også med at beskytte mod blodpropper

Jo mere stresset – jo flere gener

Som du kan se, er din krop yderst afhængig af østrogen. Og den er sådan indrettet, at når du går i overgangsalderen, så er det altid dine binyrer (og fedtlag), der tager over og står for produktionen. Desværre er det bare sådan, at når du er stresset og presset, så bliver dine binyrer trætte og får svært ved at følge med.

Hvorfor er progesteron vigtig?

 1. Det hjælper med at opretholde søvnkvalitet og modvirker angst (alfa-metabolitter) via GABA-A-receptorer
 2. Det er en antagonist til mineralkortikoidreceptorene
 3. Det forbereder livmoderen til implantation
 4. Ved graviditet nedsættes immunsystemet ved at forhindre angreb på fosteret, og faldet af progesteronniveauer vil udløse modermælk
 5. Dens neurosteroid ALLO (5α-Pregnane-3,20-dione) hjælper med sexlyst
 6. Det støtter den normale udvikling af neuroner i hjernen
 7. Gives ofte ved høje doser umiddelbart efter TBI eller slagtilfælde for at beskytte hjernen
 8. Det forbedrer serotoninreceptorerne i hjernen
 9. Det reducerer spasmer og har indvirkning på glatmuskulaturen
 10. Det reducerer galdeblæreaktivitet

Når vi underviser på Health Mentor Uddannelsen, omtaler vi progesteron som vores velvære-hormon og pisken over østrogen. Progesteron har nemlig den indvirkning på østrogen, at det kan holde det lidt i skak.

Progesteron er lavet i æggestokkene fra corpus luteum (efter ægløsning). En lille mængde laves af æggestokkene i overgangsalderen og derudover tager dine binyrer over. Igen kræver det er din krop er fit for fight og at du ikke skal bruge progesteron til at danne mere cortisol (stress hormonet).

Tilbage til kemisk hormonerstatning

Der er en masse undersøgelser (der endelig er kommet frem), der beviser, at kemisk østrogenerstatning bestemt ikke er vejen frem. I vores verden er det logik for burhøns – problemet er blot, at du sikkert sidder i en situation, du bare ikke kan holde det ud og ikke ved, hvor du skal gå hen, andre steder end til din læge, for at få den rette hjælp.

Ny forskning tyder på, at østrogenerstatninger* kan have ført til for tidlig død hos omkring 50.000* kvinder, som modtog medicinsk hormonerstatning*. Undersøgelsen fandt ud af, at østrogenbehandling for kvinder i overgangsalderen var forbundet med dødelige hjerteanfald og dødsfald fra brystkræft.

I juli 2002 afsluttede Women’s Health Initiative (WHI) en 15 årig undersøgelse af kombinationen af østrogen- og progestonterapi tre år forud for tidsplanen. Deres data afslørede højere brystkræft, hjerteanfald, slagtilfælde og blodpropper i befolkningen, der tager hormonerne, sammenlignet med dem, der får placebo*.

I et anden undersøgelse (som omfattede næsten 17.000 kvinder over 50 år), fandt man, at kvinder der tager hormonerstatning i fem år fordobler deres risiko for livstruende blodpropper. Andre potentielle bivirkninger af hormonerstatning inkluderer*:

 • Osteoporose
 • Højt blodtryk
 • Vaginal blødning
 • Hududslæt og acne
 • Vægtøgning

Læs også: Skal overgangsalderen være så knoklende?

Symptomer på lavt østrogen:

Lavt humør, vaginal tørhed, lav libido, hukommelsestab, hjerne tåge, hedeturer, nattesved, ledsmerter, infertilitet, knogletab, ledsmerter, tyndt hud, forøget rynker/tab af kollagen.

Symptomer på forhøjet østrogen:

PMS/PMDD (Premenstruel dysforisk lidelse), humørsvingninger, kraftig blødning, kramper, fibromyom, æggestokkenecyster, vægtforøgelse, vandretention, fibrocystiske bryster, hævede eller ømme bryster, lav skjoldbruskkirtel, øget kræftrisiko.

Symptomer på lav progesteron:

PMS/PMDD, angst, søvnløshed, infertilitet, lavt humør, vandretention (holde på vandet), kraftig blødning, kramper, lav libido.

Symptomer på forhøjet progesteron:

På grund af tilskud: acne, vandretention, ømme bryster.

Hvad er vigtigt at gøre?

Det er vigtigt at finde ud af dine præcise hormontal – og derfra begynde at støtte din krop med naturlige hormonterapier. Det er noget, vi går meget i dybden med på modul 9 på Health Mentor Uddannelsen og som vi hjælper dig med at sætte i gang på Simple Detox.

Det bedste, du kan gøre, er, at investere i en hormontest. Vores DUTCH-test er den mest dybdegående især mht. til progesteron og østrogen (har du mest af den kræftfremkaldende østrogen eller den kræftbeskyttende østrogen) eller vores fertilitetsprofil, som tester alle hormonerne i din krop – herunder skjoldbruskkirtel-, binyre-, hypofyse- og kønsorgan-hormonerne. Ved begge tests finder vi også ud af, hvor tæt du er på din overgangsalder.

Er du I tvivl om, hvilke tests der er bedst til dig, så ring endelig til os gratis på +45 27 20 77 23 eller skriv til os på info@currame.com, så vil vi vejlede dig så godt som muligt.

Prævention

 • P-piller (patch, injektion, spiral, p-ring) stopper FSH og LH-bølgen fra hypofysen for at forhindre østrogenniveauet at gå op samt ægløsning (og således progesteronproduktion) fra æggestokkene.

Behandling – what to do?

Der er masser, du kan gøre for at støtte dit hormonsystem, og derved få sagt ordentlig farvel til de østrogen-gener

Behandling ved forhøjet østrogen:

Behandling ved østrogenmangel:

 • Find årsagen – tag en DUTCH-test
 • Chaste tree berry (Vitex)
 • Ovarie glandular til støtte af dine ovarier
 • Rhodiola er meget stimulerende og godt for dem, der sveder. Det støtter ved depression, forbedrer kvindelig fertilitet, fremmer højere niveauer af ATP og kreatinphosphat i mitokondrier ved meget høje doser (procentkoncentrationer), det kan sænke noradrenalin og adrenalin.
 • Maca forbedrer fertilitet, libido og energi, hjælper med at øge østrogen og testosteron hos kvinder. Den skulle forbedre kommunikationen mellem hypothalamus og hypofyse.

Behandling ved progesteronmangel:

Det fleste kvinder på +40 år har desværre progesteronmangler.

 • Angiv årsagen – tag en DUTCH-test
 • Chaste tree berry (Vitex)
 • Ovarie glandular til støtte af dine ovarier
 • Macaforbedrer fertilitet, libido og energi, hjælper til at øge østrogen og testosteron hos kvinder. Den skulle forbedre kommunikationen mellem hypothalamus og hypofysen.
 • Vitamin B6/P5P hjælper østrogen/progesteronforholdet og regulerer FSH og LH ved at hjælpe serotonin og dopamin. Tag 20mg-50mg dgl.
 • Aften Primrose Olie – ved fertilitetsformål må man ikke tage det efter ægløsning, da det kan forstyrre implantationen ved at få livmoderen til at trække sig sammen. Tag 1000-4000 mg. dgl.
 • Dertil anbefaler vi også altid naturlig progesteron i form af en creme. Du kan bestille den på info@currame.com igennem vores samarbejdspartner Dr. Allan Fjelstrup.

Støt gerne ekstra op med phytoøstrogener eller planteøstrogener før overgangsalderen, for at moderere det daglige østrogenniveau, så din krop er klar når overgangsalderen indtræder.

Læs også: Er du gået i overgangsalderen?

Kostmæssige overvejelser:

 • Spis grønt fra korsblomstfamilien (broccoli, grønkål, rosenkål osv.)
 • Broccolispirer (EnduraCell)
 • Spis artiskok
 • Spis bladgrønt
 • Spis løg/hvidløg
 • Spis fødevarer med et højt fiberindhold, fx. hørfrø
 • Spis fermenterede fødevarer

Vi håber, du blev meget klogere på, hvordan du kan passe endnu mere på din krop og dit hormonsystem. Er du nysgerring på at behandle dig selv og andre, så tjek Health Mentor Uddannelsen ud, hvor både modul 4, 7 og 9 omhandler præcis dette emne. Se meget mere her.

Simple Detox er et tre måneders onlineforløb for dig, der gerne vil støtte din krop endnu mere. På modul 4 kigger vi på din kære lever som har kæmpe betydning for dine østrogen-niveuaer og på modul 5 detoxer vi dit hormonsystem. Se mere her.

MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I

Efterlad en kommentar

FIND OS PÅ