Lider du af eksem, tørhed eller hudirritation?

Hvad er eksem og hvorfor opstår det?

Eksem, også kaldet dermatitis, er et ord som dækker over en række forskellige hudsygdomme eller hudlidelser. De mest velkendte er atopisk eksem (også kaldet børneeksem), kontakteksem1, dyshidrotisk eksem eller håndeksem, neurodermatit, nummulat eksem (også kaldet mønteksem) og staseeksem (eksem og sår på ben)2.

Men hvorfor opstår eksem?, hvad er symptomerne? og hvordan kan det behandles?

Læs med her, og få svaret.

 

Eksem påvirker ca. 15-20% af alle små børn, ca. 2-4% af alle voksne og påvirker både mænd og kvinder. Størstedelen af eksemudbrud opstår altså hos helt små børn, og disse udbrud ses oftere og oftere.

 

Nogen vil opleve at deres eksem helt forsvinder i takt med at de bliver ældre, andre vil opleve at eksemen langsomt bliver mindre og mindre fremtræden, mens nogen måske vil opleve at det kommer og går, gennem hele livet.

Mange oplever at eksem påvirker dem dagligt, er pinligt, frustrerende og kan ødelægge deres nattesøvn.

 

Der er ingen enkeltstående årsag til udviklingen af eksem, men følgende er eksempler på ting som kan påvirke udviklingen:

 • Genetisk disponering eller at eksem, høfeber eller astma3 ligger i familien.
 • At arbejde som sundhedspersonale
 • At være barn, der går i dagpleje
 • At have ADHD4
 • At leve i et tørt klima
 • Mangel på næringsstoffer
 • Overvægt og fedme
 • Lavt niveau af D-vitamin under graviditet kan øge risikoen for, at babyen udvikler eksem inden for det første leveår*.
 • Tør hud og sensitiv hud som sprækker
 • Svækket immunsystem
 • Miljømæssige forhold
 • Fødevareallergi5 samt allergi over for skønhedsprodukter, vaskemiddel eller anden allergi over for andre former for kemikalier.
 • Kronisk stress
 • Temperaturændringer

 

Symptomer på eksem

Eksemsymptomer er alle relateret til inflammation i det øverste lag af huden. Symptomerne kan være milde til ekstreme og komme og gå. De mest velkendte symptomer på eksem, er:

 • Små forhøjninger i huden, som kan være væskefyldte og danne skorpe.
 • Tyk, tør, hud som sprækker og skaller.
 • Ændring i hudfarven og -teksturen.
 • Rød, brun eller grålige pletter på hænder, fødder, ankler, håndled, hals, bryst, øjenlåg, i hudfolder, og i hoved og i hovedbunden af nyfødte.
 • Sensitiv hud som er hævet og øm efter at være blevet kradset.
 • Udslæt som gentagne gange kommer igen, og som klør og kan ødelægge hele, eller dele af, din søvn.
 • Hud som klør, er rød og irritabel.
 • Vabler
 • Børneeksem forårsaget af allergi, kan forekomme i forbindelse med andre symptomer såsom feber, træthed, astma eller åndedrætsbesvær.

 

Psoriasis

Psoriasis6 og eksem kan have nogle af de samme symptomer såsom kløen og rødme. Eksem ses oftere hos nyfødte og børn, hvor psoriasis oftere ses hos mennesker i alderen 15-35 år. Eksem ses derudover oftere på hænder, ansigt, albuer og knæ, hvor psoriasis oftere ses i hudfolder eller i ansigtet, hovedbunden, håndflader, fødder, det nederste af ryggen og neglerødder. Begge lidelser kan være påvirket af stress eller et svækket immunforsvar. Eksem er dog i langt højere grad relateret til irritation og allergi fra hudplejeprodukter, og det er også ved eksem, man oftest ser meget ekstreme irritationsproblemer med kløe og blødninger7.

 

Behandling af eksem

Der findes ingen kur mod eksem, men i stedet en masse støttemuligheder, som kan støtte din krop ved symptomer. Her får du 14 bud8:

 1. Lysterapi og soleksponering 10-15 min. dagligt9.
 2. D-vitamin fra torskelevertran, sardiner, laks eller æg10. Eventuelt også som kosttilskud11.
 3. Fugt huden mindst to gange om dagen. Brug gerne kokosolie12.
 4. Hypnose, mindfulness, meditation og anden terapi. Nogle studier tyder på, at hudlidelser såsom eksem, kan have psykologisk påvirkning. Derfor anbefales det at benytte sig af hypnose, mindfulness, meditation eller kognitiv adfærdsterapi13, i behandlingen af svær eksem14.
 5. Lunkne bade med havsalt kan forbedre hydrering af huden, reducere inflammation og lette rødme og ru hud15.
 6. Kulde og kolde, våde klæder køler huden og kan mindske kløe.
 7. Creme mod kløe. Prøv en hjemmelavet én med sheasmør, kokosolie, honning og æteriske olier16, og lad huden være.
 8. Lakridsrodsekstrakt17 kan reducere kløe. Tilsæt et par dråber til kokosolie eller din hjemmelavede creme mod kløe18.
 9. Omega-3 fedtsyrer smører dig indvendigt19 og kan også bidrage til behandlingen af eksem. Spis derfor fisk, gerne laks, valnødder, chiafrø, æg, avokado og andre omega-3-rige fødevarer20. Inkorporér eventuelt et tilskud af fiskeolie dagligt.
 10. Probiotika21 støtter din tarm og herunder dit immunforsvar22 23.
 11. Æterisk lavendelolie24 bidrager til reduceringen af tør hud, som reducerer eksemsymptomer. Tilføj 10 dråber til 1 spsk. Kokosolie eller mandelolie og gnid ind i huden.
 12. E-vitamin25 som tilskud kan hjælpe ved inflammation, og reducere kløe og ardannelse, hvis det påføres lokalt.
 13. Troldnød26 kan hjælpe med at hele sår, forårsaget af eksem. Påfør troldnød, eller cremer med troldnød i, direkte på udslættet27.
 14. Fødevarer med et højt indhold af fibre28, herunder grøntsager, frugt, nødder, kerner og kokos. Det kan bidrage til reducering af inflammation.

 

Homøopatisk ampulkur

Homøopati er en fantastisk hjælper. Via homøopati kan du gå ind og støtte dine kropsprocesser og derved have en positiv indflydelse på dit immunforsvar.

Køb en ampulkur til dig lige her.

Har du lidt af en hudlidelse længe og føler du, at du har prøvet alt? Så er det tid til at gå på celleplan og få en afklaring på, hvad din krop har allermest brug for. Dette kan b.la. gøres ved hjælp af en organix-test.

Læs her hvordan Frida Hallqvist sagde farvel til rosacea.

Derudover kan et filter til din bruser være en god løsning for dig, for at beskytte din hud. Brusefilteret er et enkelt system, der renser dit vand for pesticider, tungmetaller, klor, bakterier og dårlige smags-og lugtstoffer. Se mere her!

MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I

Efterlad en kommentar

FIND OS PÅ