Skip to content

Derfor virker dit stofskifte medicin ikke

Er du en af de mange som lider af højt eller lavt stofskifte?

Din skjoldbruskkirtel er en af de største endokrine kirtler i din krop. Den er med til at regulere og styre dit stofskifte, vægt, vækst, kropsvarme og energiproduktion. Derudover har den en stor indvirkning på dit nervesystem og seksuelle udvikling.

Dit stofskifte står for organismernes samlede energi- og stofomsætning i alle dine celler og i dit væv. Det vil sige, at den næring du spiser igennem kosten bliver optaget og omdannet til energi i cellernes ‘batterier’, også kaldet mitokondrierne.

Dit stofskifte er i balance, når du spiser lige så meget energi, som du forbrænder eller som ledes ud gennem afføring, urin og sved.

 • Er du i underskud af stofskiftehormonerne, så vil systemet i din krop fungere langsommere. Du vil opleve forstoppelse, langsommere puls og din vægt vil stige.
 • Er du i overskud af stofskiftehormonerne, vil systemet i din krop arbejde på højtryk og du vil opleve hjertebanken, rysten, sved, diarré, vægttab mv.

Din krops stofskifte reguleres af stofskiftehormonerne thyroxin (T4) og trijodthyronin (T3). Både T4 og T3 dannes i skjoldbruskkirtlen, som først og fremmest styres af hypofysen i hjernen via TSH. Disse to hormoner frigives af skjoldbruskkirtlen og rejser gennem kroppen via blodbanen. De konverterer ilt og kalorier til energi. Denne energi er afgørende for kognitive funktioner, stemningsregulering, fordøjelsesprocesser, et sundt sexdrive og meget mere*.

Ifølge National Women’s Health Information Center er der omkring 20 millioner amerikanere, der lider af skjoldbruskkirtelforstyrrelser*. Og overraskende nok er det anslået, at mere end 60%, der lider af skjoldbruskkirtelproblemer, er helt uvidende om, at de har det problem.

TILMELD DIG ET GRATIS WEBINAR OM DIT STOFSKIFTE LIGE HER.

Den amerikanske thyroidforening rapporterer, at én ud af otte kvinder i USA er påvirket af en skjoldbruskkirtelforstyrrelse på et eller andet tidspunkt i løbet af livet*.

Problemer med skjoldbruskkirtlen påvirker både vægt, humør, libido, frugtbarhed, fordøjelse, kroppens kompensation og energi.

Flere næringsstoffer, såsom jod og selen, spiller en vigtig rolle for skjoldbruskkirtlen. Derudover er B-vitaminer, zink og aminosyrer (proteinernes “byggesten”), som omdannes af skjoldbruskkirtlen til hormonerne T3 og T4, også meget vigtige.

Læs også: Reguler dit stofskifte – naturligt

De hyppigste symptomer på lavt stofskifte er*:

 • Vedvarende træthed, sløvhed og lav motivation
 • Tristhed, depression og evt. angst
 • Fryser ofte (kolde fødder og hænder)
 • Tørt hår og hud
 • Hjernetåge, problemer med at koncentrere sig og glemsomhed
 • Hæs stemme
 • Uforklarlig vægtøgning
 • Forstoppelse, oppustet og andre fordøjelsesproblemer
 • Muskelsvaghed og sommetider muskelsmerter

De hyppigste symptomer på højt stofskifte:

 • Søvnløshed og søvnproblemer
 • Højt bankende hjerte og uro i kroppen
 • Uforklaret vægttab
 • Sved
 • Muskel svaghed
 • Tyndt, skørt hår
 • Følelsen af at være ved siden af sig selv

Hvad forårsager stofskifte problemer?

Årsager til stofskifte sygdom kan omfatte høje mængder stress, næringsstofmangler (såsom lavt jod), lav immunfunktion og belastning fra affaldstoffer*. På verdensplan er jodmangel i kosten imidlertid den hyppigste årsag til hypothyroidisme. (Køber du vores vitamin pille, så får du præcis de næringsstoffer din krop her brug for – se mere her)

Også leaky gut (hul i tarmslimhinden) er en medvirkende årsag til symptomer på skjoldbruskkirtlen problemer, da det hæver inflammationsniveauer og forstyrrer visse metaboliske processer.

Test dit hormonsystem via en laboratorietest og find ud af hvordan du bedst støtter dit system.

Hvorfor opstår lavt eller højt stofskifte?

Der er mange faktorer, der kan bidrage til problemer i skjoldbruskkirtlen – alt fra genetik til dårlige livsstilsvaner. Forskning viser, at nogle af de mest kendte risikofaktorer for skjoldbruskkirtlen er:

 1. Mangler på de tre vigtige næringsstoffer, der understøtter skjoldbruskkirtlen – jod, selen og zink.
 2. Dårlig kost med for mange forarbejdede fødevarer som indeholder sukker eller usunde fedtstoffer. For meget koffein og/eller alkohol kan også bidrage til følelsesmæssig stress og dårlig tarmflora.
 3. Følelsesmæssig stress, som angst, træthed og depression. Psykisk stress kan forstyrre normal binyrefunktion og påvirker hele immunsystemet samt nyrer, lever og skjoldbruskkirtlen*.
 4. Belastet tarm med eventuelle utætheder, som vil udløse betændelse. Dette påvirker optagelsen af fødevarer, som kan føre til autoimmune reaktioner.
 5. Genetiske faktorer*.
 6. Graviditet eller andre hormonelle ændringer.
 7. Inaktivitet, mangel på motion og stillesiddende livsstil.
 8. Toksicitet på grund af kemisk eksponering eller kontakt med andre miljøforurenende stoffer*.

Ønsker du at gøre en forskel for dit helbred?

Så tilmeld dig Chloes hormonforløb som starter d. 28. oktober 2018. Her tager hun dig igennem et unikt program som varer seks måneder, hvor du får styr på alle de risikofaktorer der er beskrevet ovenover! Se mere her!

Behandling af hypothyroidisme med konventionel medicin*

Din krop er biologisk og derfor skal du også behandles biologisk. Der er mange grunde (se ovenfor) til at din krop ikke har et velfungerende stofskifte og dette skal vi gøre noget ved.

Når det kommer til hypothyroidisme, har kroppen brug for flere skjoldbruskkirtelhormoner. En fælles behandling i den medicinske verden er syntetisk thyroxin eller T4 og der findes mange typer af T4-receptpligtig medicin.

I tilfælde af Hyperthyroidisme er den mest almindelige behandling anvendelse af radioaktivt jod. Anti-thyroidea medicin bruges til at reducere og normalisere skjoldbruskkirtlens funktion. Andre muligheder er stoffer, der stopper produktionen af ​​skjoldbruskkirtelhormonet eller kirurgi for at fjerne en stor del af den faktiske skjoldbruskkirtel.

hormonforløbet hjælper jeg dig med at analysere dine hormontester og sammen med Dr. Allan Fjelstrup finder vi ud af, om der er brug for supplerende hormonmedicin. Se mere her.

Vil din læge ikke tage en hormontest for dig, så hjælper jeg dig også med dette.

Skal du med på årets hormonrejse?

På hormonforløbet Skab naturlig (hormon)balance er der et helt modul der er didikeret til dit stofskifte og skjoldbruskkirtel. Skjoldbruskkirtlen har nemlig et vigtigt job i din krop og jo mere den er i balance –  ja, jo bedre føler du dig.

Måned for måned bliver du undervist i kroppens unikke helbredende evner, dens hormonsystem, kostens betydning for din krop og dit sind – samt hvilke hormonterapier der er perfekt til dig. Du skal møde op én gang om måneden (søndage) til undervisning og fordybelse, og derudover foregår al undervisning, sparring og udveksling digitalt,­ så du kan deltage, uanset hvor du bor.

Se mere her.

(Ja du vil modtage undervisning i hvad alt dette er godt for (og ikke er godt for))

MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I

Efterlad en kommentar

FIND OS PÅ

Scroll To Top