Skip to content

Har du et ustabilt blodsukker?

  • Går du tit og er irritabel og negativ?
  • Tænker du konstant på mad?

Så rammer du måske et for lavt blodsukkerniveau en eller måske flere gange om dagen. 

  • Føler du dig tit søvnig og uoplagt efter et måltid?
  • Har du allermest lyst til at lægge dig over på sofaen og tage en lur, efter du har spist?

Så rammer du måske et for højt blodsukkerniveau efter dine måltider.

Hvad skyldes for højt og for lavt blodsukker?

Glykæmisk indeks (GI) er et godt redskab at bruge, hvis man vil forstå og regulere sit eget blodsukker-niveau. Glykæmisk indeks er et mål for hvor meget blodsukkeret stiger i løbet af 2-3 timer efter indtag af en fødevare. 

På grafen ser du et eksempel på hvordan blodsukkerniveauet udvikler sig efter man har spist en fødevare med højt GI (den blå kurve) og med lavt GI (den grønne kurve). Den stiplede linje, er hvad blodsukkeret normalt skal ligge på, et par timer efter, man har spist.

Hvis du f.eks. drikker cola (som har GI på 70), vil dit blodsukker stige med en meget stejl kurve, ligesom den blå. Den høje mængde af sukker, som kommer ud i dit blod, vil få din krop til at gå i en paniktilstand. Det er nemlig farligt at have for meget sukker i blodet og derfor vil kroppen gerne af med det, så hurtigt som muligt. Derfor udskiller den en masse insulin (insulin er et lagringshormon, der sørger for, at få sukkeret ud af blodet og ind i muskelcellerne) uden at mærke efter, hvor meget der rent faktisk er brug for. Den høje mængde insulin får så trukket for meget sukker væk fra blodbanen og det ender med, at blodsukkerniveauet bliver for lavt (ligesom den blå kurve). Blodsukkerniveauet stiger drastisk, men falder igen så meget, at det ryger under normalen (den stiplede linje). Når dét sker, reagerer kroppen ved at kræve mere sukker, for at få niveauet op på et normalt niveau igen. Du drikker derfor et glas cola mere eller indtager noget andet sukkerholdigt, og så kører rutsjebanen forfra.

Hvad gør jeg så for at regulere blodsukkeret?

Hvis du spiser fødevarer med lavt GI, vil kurven se helt anderledes ud og ligne den grønne mere. Hvis du f.eks. spiser æg, fisk eller kød, vil kurven slet ikke stige, Hvis du har lyst til en snack og vælger mørk chokolade og peanuts vil kurven kun stige en lille smule ligesom den grønne. Kroppen vil kunne mærke, at det kun er en lille mængde sukker der skal trækkes ud fra blodbanen for at komme ned på normalen igen og kan derfor godt udskille en passende mængde insulin, uden at gå i panik og udskille for meget. Derved kommer blodsukkerniveauet ikke under det normale, og kroppen kommer ikke til at kræve mere mad igen lige bag efter. Dette eksempel svarer til det, der sker på den grønne kurve. Blodsukkeret stiger en lille smule over tid og falder stille og roligt igen, uden at ryge under det normale.  

Selvfølgelig er det helt okay at spise fødevarer, som har højt GI. Du skal bare tænke over om den givne fødevare samtidig bidrager med næring og hvad du sammensætter den med. Hvis din kost udelukkende består af fødevarer med højt GI, kan det have negative effekter på dit helbred og dit humør. 

Hvis du mangler inspiration til slik og snacks, som er gode for dit blodsukker og for dit humør, er nødder, mørk chokolade og mange andre ting fra helsekosten altid godt. Du kan også finde opskrifter på desserter og få mere inspiration på vores hjemmeside.

Måltidernes sammensætning er vigtig

Du kan som sagt godt spise fødevare med et højt GI så længe den også bidrager med næring og er sammensat med fødevare med lavt GI. Du kan også prøve f.eks. i en uge, at holde dig helt fra sukker og kun sammensætte måltider med fødevarer som har lavt GI. Et sådant måltid kan f.eks. bestå af 50 procent blandede grøntsager, 25 procent kål og 25 procent protein i form af kød, fisk eller æg. 

Måltidernes timing

Hvis du forsøger dig med en uge hvor du kun spiser måltider med lavt GI, kan du også prøve kun at spise 3 gange om dagen. Sammensætter du et måltid som beskrevet ovenfor, burde du føle dig mæt længe og ville sagtens kunne nøjes med 3 måltider om dagen. Imellem måltiderne vil kroppen trække på din krops lagre for at få energi. De tre måltider skal helst indtages inden for 12 timer, sådan at kroppen får en ”pause” fra at skulle arbejde på at fordøje maden de resterende 12 timer. Sørg i denne periode for, at få godt med søvn – ca. 8 timer.

Fysisk aktivitet

Se, om du kan få din puls op mellem hvert måltid. Det kan f.eks. være at tage 10 minutters pause fra dit arbejde og så lige gå op og ned ad trapperne et par gange i et godt tempo. Du kan også udfordre dine kollegaer i hvem der kan tage flest armbøjninger eller burpees. Når pulsen kommer op, sikrer man sig, at kroppens evne til at lagre overskydende sukker i blodet, vedligeholdes. 

Ønsker du at støtte din krop og dens stresshåndtering?

Så tilmeld dig Chloe’s nye forløb og få al den støtte du har brug for.

MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I

Efterlad en kommentar

FIND OS PÅ

Scroll To Top