Er du et æble eller en pære?

Hvad er din kropstype og hvad fortæller dine former om dit hormonsystem?

Der er tre generelle fysiske mennesketyper: entoderm, mesoderm og ektoderm også kaldes somatotyper, som psykologen Dr. William Sheldon grundlagde i 1940’erne. Alle typerne henviser til et hormon som enten er i balance eller i ubalance.

  • Ektoderm refererer til kønsorganerne (pæreform)
  • Entoderm refererer til skjoldbruskkirtelen (en blanding af pære- og æbleform)
  • Mesoderm refererer til binyrerne (æbleform)

De fleste har én dominerende kropstype og kan sagtens se sig selv i dem alle (da vi indeholder det hele på en gang).

Hver kvinde er unik, særligt når det kommer til, hvordan hun bærer sin vægt. Uanset hvad du ser i spejlet, er der en løsning, som vil forbedre dit stofskifte baseret på din kropstype.

Ønsker du denne løsning, så tilmeld dig Chloe’s seks måneders hormonforløb for kvinder her.

Balancer din hormontype

Den måde, du formes på, er styret af dine hormoner.

Et rundt ansigt og fedtlagring på overkroppen med mindre eller almindelig muskelmasse tyder på problemer med kortisol.

Tyndt hår, skøre negle, forstoppelse og træthed sammen med fedtaflejring omkring nakke, hals og underarm kan give mistanke om skjoldbruskkirtelhormonproblemer.

Kvinder med mørke hår under og omkring navlen, omkring brystvorter samt mørke hår på overlæbe eller hage kan indikere ubalance mellem testosteron og østrogen.

Læs også: Hvilken kropstype er du?

En hormonanalyse foretaget i vores laboratorie kan være yderst værdifuld for at få et komplet billede af din hormonsituation. Det er vigtigt at forstå, at det ikke er sikkert, at du kan balancere din kropstype og hormonsystem på egen hånd.

Derfor har jeg lavet hormonforløbet: Skab naturlig (hormon)balance – hvor jeg måned for måned underviser dig i dit hormonsystem og sammen med dig gennemgår konkrete hormonterapier, lavet præcis udfra din hormontype. Læs mere om hormonforløbet lige her.

Hvilken kropstype er du?

Æblekropstypen – Binyrekropstypen

Dine binyrer sidder på nyrerne og beskæftiger sig med stress. Binyrekropstypen har flere muskelceller end fedtceller. Så personer, der mest ligner denne type, har normalt en meget muskuløs bygning. De har en solid torso og skuldre, med en smallere talje. Når personer med denne kropstype er i balance, bygger de hurtigt muskler og taber sig let.

Celebrity: Madonna og Sandra Bullock.

Når kroppen oplever for meget stress, starter ens kamp-flugt system, som udløser hormonet kortisol. Dette hormon er med til at opbygge fedt omkring ens mest vitale organer som ligger i din midtersektion. Du har derfor fedt på maven og tynde ben og arme.

Nogle klassiske tegn på ubalance er dårlige søvnmønstre, bekymring, tankemylder, hjernetåge, dårlig hukommelse og vægtøgning. Vi udskiller mest væksthormon om natten (en af grundende til, at det er sundt for kroppen at komme i seng kl. 22.00), og dette hormon regulerer fedtforbrændingen. Øgede mængder kortisol kan sænke stofskiftet og er kendt for at bidrage til mavefedt og en øget taljestørrelse. Mavefedt er særligt farligt, fordi det omgiver så mange af dine vitale organer.

Jo mere du stresser, jo mere stiger kortisolniveauet, og derved falder progesteronniveauerne i kroppen. Er dit kamp–flugt system aktiveret så kan det gøre dig mere stresset at træne hårdt. Derfor skal du sætte ind med currame kost (download en gratis e-bog her) og træne blidt. Du skal give din krop tid til at heale op, så den kan balancere dine trætte binyrer.

Du kan lide af meget inflammation og/eller smerter, især i leddene, ryg eller nakke, samt opleve hovedpine eller migræne. Personer med denne kropstype har også større risiko for højt blodtryk, hjertesygdom og diabetes.

Det er vigtigt, at du spiser mad med lavt glykæmiske indeks. Blid træning som yoga, Tai Chi og meditation kan være nyttigt, men vægttræning og træning med høj intensitet men kortere varighed er også godt for denne kropstype.

Læs også: Hvilken kropsform er du? – Binyretypen

Pærekropstypen – Østrogenkropstypen

Østrogenkropstypen har færre fedtceller og muskelfiberceller – altså et naturlig højt stofskifte og små muskler. Disse kropstyper er kunstneriske og indadvendte. De er tit sultne pga. det høje stofskifte. De kan opbygge muskler og samtidig blive overvægtige, hvis de er alt for stillesiddende. Er du mand, oplever du måske at du er tynd og har svært ved at blive udvikle muskler. Er dette dig? Så vil jeg anbefale, at du investerer i en aminosyretest.

Celebrity: Keira Knightley og Paris Hilton.

Du har allermest fedt på dine hofter og lår. Dine symptomer kan være akne, hovedpine, PMS, oppustethed og depression – især omkring din menstruation.

Det kan tage længere tid at slippe denne form for fedt. Dette skyldes, at denne form for fedtaflejring er påvirket af østrogen og for meget østrogen giver fedtaflejring. Den gode nyhed er, at denne slags fedt ikke er så farlig som mavefedt.

Pæretypen har en højere risiko for osteoporose, da de ofte i overgangsalderen danner mindre østrogen, hvilket ikke er stærkt nok til at holde nok kalcium i knoglerne. Andre sundhedsmæssige problemer for denne type er cellulite og åreknuder.

Det vigtigeste for dig er at fokusere på højt indhold af fiberrige fødevarer. Fiber binder sig til østrogen i tarmen og transporterer det ud af kroppen.

Lignaner er en gruppe fiberlignende molekyler, som findes i planter, specielt i kerner og (hør)frø. De fungerer som phytoøstrogener, dvs. plantestoffer, som svagt minder om østrogener. Phytoøstrogener (planteøstrogener) kan konkurrere med kroppens eget østrogen om pladserne på østrogenreceptorerne, hvis østrogenniveauet er højt, og sikre supplerende østrogen-aktivitet, hvis niveauet er lavt.

Derudover er det vigtigt at støtte med gode proteinkilder, omega-3 og aromatasehæmmende urter og kosttilskud (aromatase er et enzym, der omdanner testosteron til østrogen og skaber mere fedtaflejring).

Læs også: Hvilken kropsform er du? – Østrogentypen

Midt i mellem – skjoldbruskkirtelkropstypen

Du lagrer mere fedt på din krop og er tolerant og udadvendt. Mange tror faktisk, at de er denne type, men er endt med at se sådan ud, pga. dårlige kostvaner og manglede bevægelse. Denne type har flere muskelfibre og flere fedtceller. Derfor er balance mellem bevægelse og kost virkelig kodeordet for denne type.

Celebrity: Marilyn Monroe, Kate Winslet og Jennifer Hudson.

Din skjoldbruskkirtel er den, der styrer metabolismen i alle dine celler. Derfor har skjoldbruskkirtelttyper tendens til at blive store flere steder på kroppen og ikke kun et enkelt sted. Mange skjoldbruskubalancer udløses af hormonet østrogen. Når østrogen bliver dominerende, bliver din skjoldbruskkraft svagere og over tid kan den blive træt. Du har en større risiko for at opleve depression, hukommelsestab, lav temperatur og højt kolesterol.

Er du denne type og mangler nok skjoldbruskkirtelhormoner, bliver hver celle i kroppen federe på grund af et langsommere overordnet stofskifte. Da skjoldbruskkirtlen styrer metabolismen, er alle kroppens processer langsommere, herunder fordøjelse, mental klarhed og endda optagelse af vitaminer.

En sund skjoldbruskkirtel øger metabolismen.

Det er vigtigt, at du støtter din skjoldbruskkirtel med fødevarer, som indeholder selen og jod. Jod er afgørende for sund thyroideahormonproduktion, og det væsentlige mineral som kan medvirke til at mindske inflammation og forårsage underaktiv af skjoldbruskkirtlen er selen.

Spis gerne tang eller chlorella og spirulina som kosttilskud, få masser af fisk og masser af frø f.eks. solsikkekerner.

Det vigtigt at støtte med god kost, hormonterapi, stresshåndtering, mikronæring (aminosyrer, vitaminer og mineraler) og toksineksponering (kviksølv, fluor, etc.).

Læs også: Hvilken kropsform er du? – Skjoldbruskkirteltypen

Din hormontype og kostens påvirkning

En undersøgelse, offentliggjort​​ af Journal of the American Medical Association, viser, at folk reagerer forskelligt på kostvaner baseret på deres individuelle karakter. Undersøgelsen viser, at vi ikke er skabt til at spise den samme føde og at vi reagerer forskelligt på kost afhængig af hvilken hormontype vi er.

Målet var at se, hvordan mennesker reagerer på to kosttyper, som påvirker insulinet i kroppen forskelligt.

De to kostvaner som blev brugt i undersøgelsen var en kulhydratfattig kost (40% kulhydrat og 35% fedt) og en fedtfattig kost (55% kulhydrat og 20% ​​fedt). I dette studie blev “æbler” (personer, der oplagrer fedt primært omkring maven) sammenlignet med “pærer” (folk der har tendens til at lagre fedt på hofter og lår).

Læs også: Hvilke hormontype er du?

Undersøgelsen viste, at æbletyperne udskilte mere insulin efter måltider, hvor pæretyperne udskilte mindre.

Æbletyperne tabte mere vægt på den kulhydratfattige kost og opretholdte det vægttab i 18 måneder. Pæretyperne tabte vægt på begge kosttype, så længe kalorierne blev reduceret. Pæretyperne tabte vægten langsommere og havde tendens til at genvinde vægten hurtigere.

Denne undersøgelse viser, at kropsform og hormonel indflydelse spiller en vigtig rolle i den måde vi reagerer på vores kost. Derfor er det vigtigt, at du finder til din egen livsstil, som er sund for dig og dit hormonsystem.

Vi skal derfor forstå vores individuelle natur og handle i overensstemmelse hermed. Kroppens form giver indirekte indsigt i den hormonelle situation, vi befinder os i.

Ønsker du at lære mere? Så tag med på en seks måneders hormonrejse hvor Chloe vil balancere dit hormonsystem og give dig viden inden for den moderne hormonterapi, så du kan begynde, at leve et liv med mere frihed, kropskontakt og hormonbalance.

MÅSKE DU OGSÅ ER INTERESSERET I

Efterlad en kommentar

FIND OS PÅ